Opel Manta A '71 1.6N - Barnfind

samo hrabro :thumbup:

:clap: :clap: :clap:

pri svasanju pa daj neko masko se zraven gor da ne dihas tistega sranja :exclamation: saj ves ce ze samo pocinkan pleh svasas je strup :frowning:

Kolega si je pri varjenju komaj rešil življenje, ko je po varil kose, katere je podizvajalec izjemoma očistil z brake-cleanerjem. Nastal je bojni plin fosgen, kateri ga je tako usekal, da se je komaj zvlekel iz delavnice na prosto.

Pubeci ne me strašit zdaj, jaz sem mislil da je najbolj strupena stvar v delavnici domači šnops :laughing:
Joke a side - res bom mogel neke vredu maske nabavit in se navadit nosit, prvič kr že ko kaj brusiš ni glih apetitlich če 3 dni črno smrkaš ven z nosu, drugič pa kr ta rostumwandler je bil res sila ko se je švasalo…

Nujno masko! jaz jo mam zmeraj gori ko delam na avtu, se ni za hecat. Če bi bil na prostem potem ajde, recimo da še gre, pa vseeno ni najpametnejše. Te plini res niso fajn

Sam to je res epic :smiley: :smiley:

Sej bo/je pomlad … se lahko spet na luftu dela :laughing:

ma js ze zdj ce mam kej zuni brusm, se fajn zbudim pa ogrejm hehe :sunglasses:

“Ovi je ziher obupo” :laughing: Še bijemo bitko na Mantinem planu in počasu pomikamo frontno črto rje nazaj :smiling_imp:

Da nadaljujem foto reportažo - videi bodo kmalu ampak zdaj ni bilo časa editat, ampak toliko da malo vidite kaj se vmes dela.

Najprej - prečnik je bil zelo ubog, zato se je zamenjal kakor že na prejšnji strani. Ubog je bil tudi za zadnje kraku ki se prične za zadnjim podom, zato se je del kraka zadaj naredil na novo. Slika prečnika:

Potem se je menjal tudi poden ter zadnje ojačitve v pragovih. V prag je prišla našvasana dodatna ojačitev, ki povezuje zadnje ojačite s prednjo, ki je povezana na dvižno točko in notranjo ojačitvijo A stebra. Dodatno sta prišla še potem 2 “vinkla” ki sta povezala to ojačitev s podnom. Cilj je bil malo bolje povezati te strukturne točke med seboj in to je z vnosom te ojačite oz dodatnega vzdolžnega prekata v pragu.Slika:

Nato je sledilo tipanje pokrova motorja, da vidimo ali se bo dalo rešiti. Stanje: znotraj precej površinske rje, nekaj kita itd - standardno vglavnem. Slika znotraj:

Potem se je havbo na grobo ročno zbruslo, da sem naredil raze za odstranjevalec barve Biolavo, ki ni ravno presežek delovanja, zato sem želel ustvariti čim boljše pogoje za delovanje. Prvo rundo je šlo dol spraviti respray ki ga je eden od prejšnjih lastnikov naredil.

Znotraj malo brušenja, odstranjevalec barve na barvo in ferosan na pleh potem pa zaviti za zadrževanje hlapov. Želel sem narediti čimveč kemično in vnašati čim manj toplote v haubo in biti čim manj abraziven ker je res bolano tanek pleh in občutljiv za zvijanje sploh v sredini, zato baby steps.

Nato sem pripravil notranje strani zunanjega in notranjega praga, da ko bo zmontirano bo znotraj zaščiteno ker je potem težko dostopno, s slamico barvat pa ni ravno idealno. Sončenje:

Zamenjalo se je notranji zadnji rob in ojačitve pod spodnjim robom stranice. Sila nehvaležna lokacija za delo, ko brusiš, čistič bitumen, švasaš leti vse po tei v tistem koloteku not ampak je bilo vredno.

Pogled na notranji prag, original iz 0.6mm tale je domače izdelave iz 1.5mm tako da bo malo več strukturne trdnosti in zvijanja šasije. Tiste pol kile mase sem pripravljen rezkirat. Bom 1 teden malo manj jedel pa bom spravil not :laughing:

Pogled na stranico avtomobila z zamenjanim A stebrom, krakom, traverzami, dvičnimi točkami ,pragovi itd je res epski po toliko dela in glede na izgodišče..

Kratek pregled dela komponent osi - najprej ščetkanje z grobo ščetko na fleksu, da se odstrani večina umazanije, barve in rje

Stabi ne zgleda ravno novo..

Puša, lubica kaj je te s tabo blo? Kaj ti je slabo?

Jager je mel samo Antikor, ki je pa pol cenejši od Ferosanđije, zato itak prvo test. Oba sta na bazi fosforne kisline.

Rezultati bodo povedani videu :stuck_out_tongue:

Nato so šli deli v sod in citronko. Stanje po prvem ogledu:

S stabija je požrlo vse.

Zgornja vilica solidna, potrebuje pa nekaj popravila in ojačanja

Lepo se vidi kje je bila gladina, tudi tu je bil rezultat dober

Sploh pa je tudi iz notranjosti odstranilo vse kar je pa bilo res sladko ker je nedostopno, razpunktirat pa tega res ne mislim pa na novo delat skupaj, isto kot z ovnom sprednje osi.

Stanje precej dobro ampak gre nazaj not za nekaj dni.

Zdaj sem daljše dele obrnil, tiste strani ki so pa bile namočene pa očistil in preko pihnil meglo pocenšek barve v spreju, da blokira flas rust za kak teden dokler se druga stran namaka in da se še kaj popravi, potem se pa to dol zlahka očisti ker je samo “megla” in preko epoxy barva temelj (epolor) in potem barva.

Nekaj se že vidi, da je narejeno, ostaja pa še kar precej dela. To je to, videi bodo sledili z bolj poglobljeno razlago z razčlenjenimi koraki. :wave:

Res že dolgo ni bilo updejta, ampak vidmo, da se ni počivalo! Napredek zgleda super! :sunglasses:

Slika bok… :open_mouth: wow to pa je napredek!!! :clap:

Hvala! Malo sem zamujal z video tako, da niso tako frišni ampak za nazaj je pa bolj podrobno kako se je korak za korakom delalo. Tokrat A steber, sprednji poden sovoznikove strani in krak. :slight_smile:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NUiONNIRh5E[/youtube]

Citronka je zakon :smiley:

[quote=“The Boris” post_id=48325 time=1619768510 user_id=1453]
Citronka je zakon :smiley:
[/quote]

Damn fuckin right! :stuck_out_tongue:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OVcBXVckin0[/youtube]

Glavno da maš dišečo svečo v delavnici ..

Hahaha, če ciljaš na zadevo zraven citronke je nefiltrirano pivo. :laughing:

Ko voziš Teslo in ma garaža vonj po lepilu za ploščice… :smiley:

Evo, da ne bo kdo mislil da smo se predali. Fronta se seli na zadnji del avta kjer se je izkazalo, da je potrebno zamenjati kompletno zadnjo vezno steno (tudi zgornji del - to še pride v naslednjih objavah), robe prtljažnika ki so okrogli v vse možne smeri ter poden prtljažnika, ki ima neke čudne ojačitve vprešane ter banja za rezervno kolo. Tu je nekaj teh izzivov pojasnjenih in prikazanih, nekaj manj in oblj uspešnih tehnik delanja banje za rezervno kolo, o podnu prtljažnika še bo pa govora ker je pomagal Seba in naredil fukjeno sceno :thumbup: Slike in opisi še pridejo ampak za prvo silo je tu video starta z zadnjim delom vozila. Sproti se je pa še odkrilo marsikaj, tudi 3cm debelo cinana luknja v C stebru in preko 5mm kita ker je očitno na avto padla veja in ostale zabavne prigode. Vglavnem se nam dogaja in noče zmanjkat dela :lol:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NcgAamzhq64[/youtube]

Imam nekaj časa da prispevam spet nekaj v temo in na ta forum ki je zadnje čase zelo neaktiven :think:

Po kopeli v citronski kislini so se deli sprali in pobrusili kar je še bilo treba in potrebno jih je bilo zaščititi. Odločil sem se za 2 sloja dvokomponentnega epoxy primerja in sem ju nanesel kar s čopičem in “valcnom”. Na ta način sem lahko lepo zalil manjše luknjice od kisline in pištoli nedostopne dele - kljub slabšemu finišu seveda a glede na začetno stanje itak nisem pričakoval komponent podvozja, da bodo v nulo, niti nimam časa ali interesa se hecat in kitat ali ne vem kaj rok da bodo kot nove. Po dveh slojih sem jih malce obrusil da sem izravnal površino in nanesel 2K PU barvo. Niso najlepše ampak so pa brez rje in bodo zadostvovale.

Odločitev je padla tudi za ojačitev spodnjih rok - sicer na ta način izgubim predlagan način sestave akse ker ne morem vtakniti amortizerja od spodaj gor ko je fedra stisnjena, saj bi naj uporabil notranje španerje ki jih nimam in nameravam zadevo zmontirati drugače - v najslabšem primeru s plazmo vrežem večjo luknjo :stuck_out_tongue:

Luknje zatolčene za dostop z voskom in za iztek vode.

Tako - nekaj je zaščitenega in čaka na nove puše in sestavo - puše pridejo malo bolj posebne :shh: Oven sprednje akse in zadnja aksa še čakata na barvanje - sledi v kratkem.

V tem času se je še delalo na zadnji vezni steni, saj je bila vsa pobuškana in rjasta.

Nosilec in robovi so se tako lahko zaščitili saj je bil dober dostop

Ruknile so se ven tudi dve luknji za okvir tablice da ne riba po varvi in da voza zadaj lažje izteka ter malo ojača zadnjo steno, da ni zvočnik. Zadnji odbijač je katastrofa- lunje od rje, pofleksan krom dol ter rob ob karoseriji zbrušen da je bil enakomeren gap klub temu da je bil odbijač zvit in sedaj ko se ravna se vidi koliko so odstranili materiala. Nadaljujemo projekt naprej :smiling_imp:

Evo, še en kos je nared za vgradnjo! S pomočjo Sebastiana, ki je majstorsko naredil osnovne like po šablonah ki sem jih naredil in to iz plošče, ki je bila skoraj popolnoma točne dimenzije - mojster vglavnem. Potem je sledilo tuhtanje kako narediti slepe “luknje”, saj nisem želel vrtati in stiskati in je bila še težava točnega pozicioniranja, zato se je naredilo orodje za to - več sledi v video reportaži. Potem je sledilo še ravnanje, peglanje in finiširanje pločevine, robovi za pritrditev itd. Spodaj je končen izdelek, več o poteku izdelave in uporabljenih orodjih še sledi. Izjemno sem zadovoljen s končnim izdelkom, saj gre za kompleksne oblike in veliko deformacij, je pa oblika podna ključna za pritrdišče tanka saj se oblike tanka vsidrajo v oblike podna. Seba - še enkrat kapo dol za tvoj del, v čast mi je da bo del mojega projekta tudi kos pri katerem si imel prste poleg in hvala za prispevek k projektu - cenim to! :thumbup: