Lotus e-sprit

To je zlo ugodno. A 8 komadov si dal nardit zato, ker si vedu da jih boš lomil? :smiley:

Mal slikovnega materiala napredka:

Testno umeščanje baterij:

Mal se še učim varit…

Končan nosilec motorja.

Battery box s centralno postavljeno hladilno plato.

3 Likes

Fak si ti hiter!
Me je firbec matral, kaj boš z temi kanali ki so en milimeter plitvejši od premera cevi, če bo šlo to pod kako veliko prešo… Pa vidim da si se kar s kladivom znajdu! :+1:

Ja sem neki gruntal, da bi en tak valjar nardil, pa je čist preveč hustla za 7m cevi :slight_smile: Gre s kladvom kr lepo. Pa da lahko rečem, da sem mel tud mal kleparije :smiley:

2 Likes

Pismo kako lepo to zgleda v kanalih :smiley:

1 Like

je tako dal sem naredit vsako po dve..avto za dirke oz grobnik in neki cez 600 konjev na kolesih in ce bo loml…

Ohišja baterij dobivajo svojo podobo. Cilj, ki sem si ga zastavil je, da mam baterije v enem kosu, s čim manj HV napeljave po avtu. Zdej mam planirano tko, da bo samo polnilec+DC/DC converter izven boxa, ostalo bo vse not.

Kaj to pomeni? Da lahko mam samo en par kontaktorjev, eno service disconect stikalo, BMS in ostalo kontrolo vse znotraj ene zaprte škatle. Na njo priklopim HV linijo za motor (original kabl - na kar sem posebej ponosn), 33 pin konektor za kontrolo, HV linijo za polnjenje in cevi za hlajenje.

Vsa solata od napeljave (96 cell tap žic, 8 temperaturnih senzorjev, senzor toka, itd…) bo vse pod pokrovom, lepo pospravljeno.

Naslednji korak je dat gor šasijo, preverit, če sem prav premeril… Če nism bom mal nesrečen :rofl:

Pol pa na 6 mestih nardit nosilce.

Ne vem v keri fazi bi dal pocinkat nosilec motorja, ker ga vedno bolj zakopavam, pa bo težko prit do njega kasnej. Sam bom zihr še kej varil na njega…

Vmes se moram pa še preselit v drugo garažo za katero bom plačeval 6x tok k za to. Bo postal tole drag hobi.

K da je brez tega poceni :innocent: :sweat_smile:

5 Likes

Fukiš!
A jst to prav vidim in si hladilne plate uporabil kot nosilni del ohišja in jih tud sešvasal skup, al je to sam optična varka?

Je res ja, razen zunanjih dveh pri vertikalni škatli, kjer pa tega nism mogu nardit, zarad zaporedja sestavljanja. Zdej če že mam tok masivne plošče, naj vsaj kej nosijo :slight_smile:

Mini updejt:

školjka je na šasiji, da sem lahko dokončno vpasal baterijo in motor.

Mal bo štrlel višje kot original motor, upam, da ne bojo težil na TUVu. Sam v tej točki mi je že čist vseen. Če ne ga bom mel pa za hill climbe :slight_smile:

Naslednji korak je baterijske module dat not, zatesnit škatlo, povezat in stestirat, če stvar dela.

obglavljen

Čist je smešn brez premca, k en mini kompakt :slight_smile:

Genialno orodje, na roko greš skoz 5mm pleh v minuti.

Senzorji temperature za baterije.

4 Likes

Anže mi je zatežil, da dam kak updejt na forum. Evo, torej, glavno del predelave na štrom je design, izdelava in sestavljanje jedra avta: baterije. V tej fazi sem zdej. Par debilnih design potez sem nardil se je izkazal: naprimer eni šraufi, ki jih ne morem zatehnit če je baterijski modul na mestu, moram pa jih dat not pred baterijskim modulom :smiley:

Nismo se vsi rodili Pero, jebiga.

ta modra stvar je 1mm debela toplotno prevodna plast

Tu se lepo vidi cev hlajenja in linije za senzorje temperature.

Na senzorje sem dal še eno toplotno pasto, ne vem, mogoč bo kej pomagal.

V tej fazi sem že rabu flašncug ker je vse skupaj težko že 140kg

Pa tko k vedno, moral sem kupit en nov kos orodja (bogi js) da sem sploh lahko zategnu matice na tok dolgi navojni palci. Pa že tko sem moral najt posebne matice z zmanjšano glavo in prirobnico, da je to sploh šlo.

Tko sem se lotil glavnih HV kablov - 50mm2 dvojna izolacija. Nimam pa fotk k sem crimpal. Tud za to sem moral kupit hidravlične klešče za 50mm2.

Tud mašino za nalepke delat sem moral kupit, kr če kej pol mi velik pomeni, da so stvari lepo urejene. Da ne bo zgledal na konc k sračje gnezdo k kakšne predelave, ki jih gledam po netu.

Tole je edina fotka, ko sem štukal BMS kable na vseh 96 celic. To fazo bi blo lepš preskočit, sam nimaš kej. Uporabil sem originalne kable od modulov, spucal nepotrebne povezave in zvezal s kabli od Orion BMSa.

Ena taka zanimivost je, da ne moreš glavne varovalke ali service disconect stikala dat kamorkol med module ampak samo med “banke” cell tapov, v moje primeru po treh od 8 modulov, namesto da bi lahko dal v idealno pozicijo na sredo (s tem bi efektivno prepolovil napetost v primeru napake) - ker bi tok kr naenkrat šel skozi BMS in zvrl vse kar tam je :slight_smile:

To je ta moj briljantni inžiniring. Sej ne rečem, teh modulov drugač sploh ne bi spravil not. Sam nism zihr, da je vredno vseh teh komplikacij…

Evo tu sem mal vidi kako bo vse skup povezano. Tole je že smrtno nevarno, če nisi pazljiv.

Modula 1 in 8 prideta še v to levo škatlo, nad katero bojo glavni kontaktorji, senzor toka, glavna varovalka, servisno stikalo, precharge rele in upor. Nad vse to pride BMS.

Tole je HV konektor za polnilec in DC/DC.

Zvezat moram še HVIL (High voltage interlock - električni krog, ki opozori BMS, če pride do prekinitve v HV linijah, recimo če se sname konektor al pa vzame ven servis disconect)

2 Likes

Cilj, da se bo premikal z lastno energijo že to poletje je mal padel v vodo, k sem mel preveč lajfa. Ampak upam, da proti koncu poletja ne bom več tok daleč.

Mogoče mal nestandarden projekt za ta forum samo meni je res zanimivo spremljat takšno predelavo. Trenutno mogoče še mal tabu predelava, ne dvomim pa da jih bo čez neki let že mnogo več. :+1:

1 Like

Men je tud tole top spremljat, da si mal začnem predstavljat kako bi se tega lotu če se bo tud men kdaj kaj takega zaluštalo. Profesor Zaverho ora ledino na tej strani Alp. :grinning_face:
A service disconnect bo eden? a bo kje harmountan na ohišju? mene bi blo kr strah tole met spojeno preden se škatla zapre, pa tud pol bi me še blo, k je glih kovinska. :grimacing:

Ja, service disconect je vedno eden, moj bo na vrhu battery boxa direkt dostopen, ko odpreš zadaj havbo. Nočeš ga met na ohišju, ker to pomeni, da morš HV linije vlečt izven škatle baterije, kar je avtomatično rizik za poškodbe etc…

Men je tud kr hecno da je vse skupi v kovinski škatli, sam to je standard. :slight_smile: Če te kej tolaži Orion BMS ima tud monitoring izolativnosti, tko da vse vrže dol, če zazna, da je HV špricnu v 12V sistem.

Ne vem če je res vedno samo eden, sem gledal neke youtube videe ko so razdiral električne avte in so jih eni mel tud po več, sam se zdej ne spomnim več kater avto je bil…
Btw; a si že kaj gledal če bodo zahteval da maš tud first responder loop? Tist kabel ki ga gasilci lahko z kleščami prerežejo. Je to pri nas obvezno al je to samo ameriška fora?

Ha, to sem pa prvic prav cudno gledal kaj je to ko sem zadevo videl oznaceno na Tesli - C stebricku ce se ne motim. Cut here. :rofl:

V TUV navodilih ni tega, tko da pomojem ne rabim. Glede service disconecta pa res še nism vidu da bi mel dva, tud ne razumem zakaj bi mel dva - vse kar nardi je, da razpolovi baterijo. Edin mogoč če je baterija v večih sklopih?

Včeraj sem nardil še ene nosilce:

Pa končno sem dobil en pocen rabljen Sparco 2000 pro sedež in pašem not k ATSke na Kadetta. Pa zgleda da bo tud v avto šel, sem se bal, da bo preširok, ampak zgleda taman.

2 Likes

Ha! Če boš šel v tako zlo školjka sedeže bi blo pa pametno pogledat za temile Bride GTR kopijami, ki jih eni poljaki prodajajo. Pod 200€ po komadu in poštnina tud ni prehuda. Pa po reviewjih sem bral da so precej dobr narjeni:

Jst bom pri njih vzel preklopne za v e30

Audi ima pri svojih EV dve shutdown točki. Eno spredaj pod havbo in eno zadaj v prtljažniku.