Katere wilwood si potem vzel? Bodo ploščice lepo nalegale na površino diska?
A je že bilo kaj govora, katere baterije boš uporabil?
Katere wilwood si potem vzel? Bodo ploščice lepo nalegale na površino diska?
A je že bilo kaj govora, katere baterije boš uporabil?
Na konc sem se odločil za Dynapro, ste me prepričal glede gumic
Nalegajo ploščice kr lepo.
Baterije sem pa včeraj kupil: VW MG Chem 12s MEB moduli. 8 komadov, 96 celic. 355V nominalno.
Take:
Že brez aktivnega hlajenja lahko dajejo od sebe cca 400A (140kw), hlajene pa zihr čez 700A.
Hlajenje moram še pogruntat ![]()
Ful ugodna baterija in še formfactor je všečen!
Za hlajenje dej eno od teh Pierbiergovih PWM krmiljenih pump pa en hladilnik spredej:
https://www.tecomotive.com/en/products/pumps.html
Te manjše dajejo tud tovarniško v avte za baterije hladit.
Pri hlajenju je zaplet s kladilnimi platami, ker baterije nimajo internega hlajenja. Nekaj takega bom moral nardit:
Nekaj ready made rešitev obstaja, a so bodisi samo za en modul (jaz jih bom mel v sendvič platah) al pa je samo ena zanka (kar mi poraja resen pomislek glede učinkovitosti). Pa še 200-250€ na komad so, kar pomeni, da bi blo skor tok k baterije ![]()
Zato se nagibam k temu, da bi jih sam nardil.
Včeraj sem šel iskat popravljen nosilec za motor, upam, da bo tokrat ok.
Tkole majo v Katapultu (Hrastnik):
Pa dobil sem OBC in DC/DC enoto od Outlanderja:
Manjka mi še BMS in Controler, BMS je na poti, za kotroler pa šparam ![]()
Če bo sreča, bo do konca zime motor vrtel.
Če bi jst to delal, bi kupil alu ekstruzije z zaprtimi kanali in potem z konca zalepil end-capse z izmeničnimi povezavami kanalov za dobiš cikcak kačo čez vsako ekstruzijo. Te nebi smelo koštat več ko 50€ po komadu.
Ker itak gre za nizkotemperaturno breztlačno hlajenje in ni treba vse zašvasat pa tesnit ko na hladilniku od motorja…
Ja o tej opciji sem tudi razmišljal, sam lepljenje na 2mm steni me nekak ne mika
Mogoče pa imaš prav, imaš kako idejo kje bi dobil takšne ekstrudirane aluminije?
Sej ne rabiš lepit na stik, jst bi lepil na prekrivanje; tako na knap pa mnde nisi z placom, da bi bil problem če 1cm ven iz baterij hladilne plošče štrlijo…
Povej dimenzijo baterije, pa bom pogledal kaj bi se našlo.
230x590
Točn to sem razmišlju zdej, js bi vseen raj odbrusil ene 2 cm v globino, pa na koncu zavaril plato.
Saple za prototip? Js vseen rabim vsaj 4 metre tega…
Sej 4 metre je sample.
Če jim boš pisal da rabš 4 metre, te ne bo noben resno jemal.
Napiš jim naj ti dajo ceno za 5000m in 8000m, pol jim pa reč naj ti pošlejo 4m sempla.
Ponavad za sample računajo samo DHL poštnino, seprav boš dal ene 100-200€ ![]()
Zgleda malo, sam skos neki delam ![]()
Končal sem akse in jih namontiral - v nulo so. Sem kr švical. ![]()
Na koncu sem našel enga v Slovenskih Konjicah - Tehovnik. Tipi delajo tu pa tam kake osi po meri za Rally avte. Smo se na konc odločl za nitriranje, ne indukcijsko kaljenje (ki je bolj primerno za večje serije). Naredil so res dobr, ripne pašejo v nulo.
Tle sem jim še označil naj nardijo utor za manšeto. Ker je os debelejša kot oba originala sem pol moral segret Teslino plastično manšeto in jo nabit gor.
Tko pa zgleda vpasano. Mi je kr odleglo, ko sem preveru hod in vse štima. ![]()
Drugač pa ure preživljam v AutoCadu in oblikujem ohišje za baterijske module, sam sem ugotovil, da moram dat nujno školjko na šasijo, da bom za zihr vedu kolk je placa.
Pol pa take malenkosti - original nizkonapetosni kabli od motorja so mel dva 16 pinska molex konetorja - ker je blo par linij praznih na obeh in ker nekaterih kablov ne bom rabil, sem malo popucal in spravil vse na en konektor, hkrati pa začel v cadu risat električno shemo - to je eden od pogojev za TUV - priložit moraš zrisano shemo ![]()
Pol se pa vmes počastim še s kakim sestavljanjem pobarvanih in pocinkanih delov, danes recimo sem sestavil motorja in nosilce pop-up luči.
Kje pa boš opravljal TUV? Austrija?
Super za tip, kje lahko izdelajo po naročilu akse, mi ne bo potrebno iz dveh delat ene =)
Lep napredek. Ej kok so pa take polosovine €€€? Enkrat sem gledal neke custom aftermarket polosovine pa so se začele tam okoli štirimestnih številk. ![]()
Tole zgleda zelo propper! Vse pohvale!
Mene tud zanima kolk so pršle polosovine (dvomim da so štirimestne cifre, ker je za ene 50€ materiala in uro ali dve obdelave za nekoga ki že ima primerno opremo)
Ena os je bla 280€ - specifikacija na računu: Izdelava OS d=30 x 582, mat. 42CrMo4QT + nitrirano. Ni pocen, sam prva naslednja ponudba je bla 400€ / os.
No, to je zlo fer cena. Če greš kupit OEM os od nekega mid-range brenda boš dal glih tolk za samo akso brez homokinetičnih (recimo BMW F30 30mm polosovina z homokinetičnimi je 950€ komad).
![]()
Anyway, men se cena k jo je @zaverho dobil ful dobra.
Aja, ti ne veš da je machining hour okrog 100€ ![]()
jaz sem osi dal delat enmu dirkaču v srbijo…8 komadov (cist custom,ker je avto razsirjen) me je prsl 1300 plus transport