No neki more bit zelo narobe da lezaji tako izgledajo po 30km. Cudno sicer, da je gred ostala tako lepa.
Tolerance na ležajih so se pomerile ali samo sestavilo?
Kanali na glavni gredi so čisti?
Tkole nekak je bilo tudi premerjeno. Mere ležajev z digitalnim kljunastim, ne s plastiguagom, pomik gredi naprej-nazaj je bil 0.15mm, torej tudi ok, razen max. deviationa gredi na strani vztrajnika nismo preverjal…Vsi deli so bili očiščeni, kanali so tudi čisti, tako da ne vem kaj bi bilo…
Izkazalo se je, da se je od lani malo zvila os v oljni pumpi, na katero pride razdelilna, in ko je sestavljena, jo blokira in se ne vrti zlahka. Senzor olja deluje, lučka se ni nažigala med vožnjo, tako da pritisk je bil ok - novih pump s ene dobi, zato sem našel eno razbljeno v super stanju, in bom uporabil tisto, seveda z novo vzmetjo in novo dihtungo
Kljunasto merilo ni lih primerno za merjenje ležajev. Digitalno ali ne. Al s palstigageom ali pa mikrometri in komparator.
@eugene zabeleženo, bomo upošteval.
počasi se prebijam čez vse glede motorja, dost delov je že naročenih. V želji boljšega vrtenja motorja smo še malo vztrajnik olajšal, in pa uravnaval teže komponent. ojnice so bile overall matchane, plus posebaj zgornji deli, spodnji, in polmeseci, in pa bati prav tako. Nekdo se je že zelo očitno s tem igral, vendar zgleda da samo ‘‘na oko’’, ker so bile protiuteži brušene estetsko zelo grdo, teže pa vsepoprek. Potrebno bo tudi zamenjat vodila ventilov, 3 imajo kar veliko zračnosti, ventili bodo pa novi, 30/34. Po čitanju enega fajn foruma za te ohv motorje je pa ratalo očitno, da bo potrebno malo povečat izgorevalno komoro, da se okoli ventila naredi prostor za pretok mešanice, ker bo rob ventila skoraj čisto ob steni komore.
Malo sem se še poigral z glavo, čeprav je @eugene naredil že res veliko na njej. Pobral sem sesalne in izpušne kanale, jih še pobrusil, sesalne odprtine na glavi še povečal iz 31mm na 33.5mm (stock na stari glavi so 28.6mm), imam tudi že tesnilo z večjimi odprtinami…nižja je pa za 2.5mm ![]()
Nadaljujem z researchem o drugi odmični, novih odlitkov športnih se žal ne dobi že 30 let, odkar je Catcams nehal z proizvodnjo. Oplove original so pa impossible to find
Zgleda, da se bo varilo na eno izmed starih…
Kakšen poseben razlog, da so se sesalni kanali povečali za 5mm? Ne poznam motorja, ampak se mi zdi to bistveno preveč.
Gre za glavo, ki ima 2 sesalni odprtini pri kolektorju, nato pa se vsak kanal razcepi. Pri izpušnih je pa tako, da sta 1. in 4. sama zase, 2. in 3. pa se združita v zadnjih 2cm pred izpušnim kolektorjem. Ne vem kakšno je bilo razmišljanje predhodnih lastnikov (vem za tri, forumaše
), ampak jaz se nekako ravnam po ugotovitvah enega Paula Davida Clarka iz Južne Afrike, oz. njegovih 3 delih ‘‘ohv tuning’’, PDM Clark bloga: Tuning The GM Little Block | PART 1 - PDM CLARK . Zanimivo branje, veliko dela in pa spoštovanja vredni rezultati.
malo novoletno - praznične ohv erotike ![]()
Če ima kdo doma Dellorto dhla za dele, se priporočam, bi rabil dve-tri stvari ![]()
Kok pa tole hudo zgleda! ![]()
Res zgleda hudo! Res si želim, da bi vsaj komu iz foruma uspelo sestavit en našpičen OHV kot se spodobi. Če bi se še dalo povečat kubaturo na kake 1.4-1.5l bi blo že zelo zanimivo. Podobno konfiguracijo mašine- se pravi glave (siamski porti) imajo miniji. In tam je David Vizard naredu dosti in obstaja dobra knjiga na to temo. How to tune A series engines. Je pa dosti močnejši aftermarket za tisto platformo.
To glavo sem delal pred leti čisto tako za foro za papija. Tako nek poskus. Neki portanja pa nižanje za dvignit kompresijo. Pa sedeže sem vrezal se mi zdi. Verjetno, bi jo znal zdaj bolje nardit. Sem pa zelo vesel, da se ni izgubila in da je prišla tebi v roke in boš še neki naredu iz nje. Če želiš bi lahko prišel en dan do mene in pogledamo skupaj kaj bi blo še pametno naredit na njej. Zdaj živim na Zaplani.
Word! Na sploh nam manjka takih projektov! Nazadnje je @l3v4rt v tej smeri delal na Opel CIH motorju, pa pred nekaj časa @Bor, potem se pa že ne spomnim več kaj je bil prejšnji tuning projekt… ![]()
Spremljam. Tudi moj bo kandidat ![]()
Hvala vsem za pomoč in spodbudne besede, se bom potrudil ![]()
@eugene kolko vem, so že 81.5mm bate s predelanimi kronami od 4age toyote v ta blok rinli, pa daljše blajerce (133mm od nekega nissana), ampak je to že ekstrem ![]()
Deli počasi kapljajo, od pomembnejših zadev sem dobil ležaje odmične, 90 stopinj adapter za senzor pritiska olja in sam senzor, senzorček za temp. olja, ki bo šel v karter namesto vijaka za izpust olja (kaže do 180 stopinj), novi ventili se tudi že lepo svetijo…
Motor je zaenkrat as follows: Prva speciala (79.5mm S bati - dva žepka za ventile, ne bazenček), Glava solidno portana, ventili 30mm izpušni in 34mm sesalni pripravljeni za vgradnjo, 7mm fi vodila ventilov z teflončki, glava spuščena 2.5mm, TDC je poravnan z vrhom bloka. Palčke, dročniki in fedri ventilov so stock (zaenkrat?) Spodnji deli bloka so izenačeni glede teže, glavna gred zbalansirana, vztrajnik samo poravnan, oljna pumpa z novo vzmetjo. Glede vžiga imam accusparkov ‘‘elektronski vžig’’, torej brez platin in močnejšo cinšpulo. Kompresija z 1.7mm tesnilom glave 500km po sestavljanju je bila max tko:
Malo se pogovarjam z raznimi ljudmi glede izbire odmične. Stil vožnje je slovenska klasika, regionalke,avtocesta 2x letno, in mal mesta (oz večja vas, Brežice z 3 semaforji in 5 rondoji
), pri temperaturah vse od 10 do 40+ stopinj celzija. Uplinjač bo dellorto 40 dhla. V ožjem krogu sta Dbilas 276 stopinj (peak timing 109 stopinj, valve lift 10.2, lift at TDC 2.3, valve timing 29/67-67/29)), in pa dbilas 280 stopinj (peak timing 108 stopinj, valve lift 10.0, lift at TDC 1.7 in pa valve timing 32/68-68/32). Stock odmična je pa nekje 254 stopinj durationa, ostalih info pa nimam. Obe ‘‘novi’’ sta ‘‘regrind’’ verziji, novih performance odmičnih ne dela nihče. Regrind odmično je imel tudi JPS City kolko sem bral za nazaaaj, čeprav še ostrejšo ![]()
BATI IN ŽEPKI update
S bat ima dva žepka, proti zunanjim stenam sta okrogla, eden proti drugemu pa ravna robova. Njuna velikost je manjša kot premer ventila, mere novih pa smo povečali v približno istem razmerju, v kakršnem so bili stari. Prej:
Na starem S batu smo probal povečat žepke za ventile. Rezultat je to:
(bat je bil vpet v debelostenski cevi, fiksiran s tremi vijaki, kot rezkalne glave glede na vrh bata pa konstanten, ne vem zakaj je ena stran izpadla daljša, slika je pa še malo zoomed out, in še poslabša efekt, realno je cca 1mm razlike
)
Kontekst in rezultati:
Žepki v batih so od novega narejeni kot odlitki skupaj z bati, in so zelo neenakomernih volumnov, globin, in že v štartu niso na enakih položajih na batu glede samih sebe (odmiki od roba).
Gre v večji meri za preventivno predelavo, katere posledica je rahla izguba kompresije, ki pa je v tem primeru lahko nadomestljiva s tanjšim tesnilom glave.
V teoriji predelava ni potrebna, ker so to ljudje delali šele, ko so glavo znižali za vsaj 2.8mm in blok za 0.5mm (tu bati že gledajo ven iz bloka) , ampak ne zaupam čisto vsemu, in kar bi s tem dobil mi ni vredno tega, da mi bat in ventil postaneta ‘‘nerazdružljiva’’ frenda. Seveda vse to ne bi bilo potrebno, če bi ali odmična, ali ventili ostali stari. Ali pa če bi dal delat custom debelejše tesnilo glave (2 mm ali več, ampak posledično za 0.4mm debelejšega tesnila pade kompresija za 0.6-0.7 bara), kar pa pri vsem narejenem ni smisel. Lahko pa tako namesto navadnega tesnila glave (1.7mm, stisnjenega na 1.45mm) dam tesnilo S motorjev (1.3mm, stisnjenega na 1.05mm), in spet dvignem 0.5 bara kompresije s tesnilom, oz. z večjimi žepki in tanjšim tesnilom cca 0.2-0.3bara, na pamet rečeno, brez skrbi za BFF situacije ![]()
Žepke smo efektivno poglobili za 1mm, premer povečali za 2mm, vendar smo namesto tovarniških 22 stopinj izbrali 18 stopinj. Tako smo še vedno povečali globino, ki sedaj predstavlja 1/3 debeline vrha bata (spodaj še 2/3 aluminija, in lahko v upanju spim, da ga ne pretopim
), in smo hkrati odstranili skoraj ves grobi material od vlivanja. Če bi hotel res do mililitra natančen volumen, bi moral odstranit bistveno več globinsko, kar bi pomenilo pretanek vrh bata, pa še zmeraj imajo OHV glave izgorevalne komore volumenske mere vse po prek, niso centralizirane glede na cilindre itd., in na koncu nisi naredil veliko…Ali pa zavarit vse skupaj, pa na novo rezkat žepke, kar je pa finančno dosti drago, in pa časovno zelo zamudno glede na okoliške mojstre.
Avto pa itak ne bo 1.2 racing varianta, tako da je že zdej dosti stvari izboljšanih glede na stock verzije, ki so pa že same po sebi lepo poskočne za tistih 800kg ![]()
Mislim, da je to torej najboljša opcija, čeprav me te neenakosti batov grozno živcirajo, po moje mam nek nediagnosticiran dissorder na spektru ![]()
To so pa res trapasto šli delat iz tovarne z tisto ravno steno med žepki…
To je sicer bolj iz zweitakt izkušenj (precej višje kompresije), ampak mogoče so se bali da že bo tisti mostiček med žepkoma preozek, da se bo pregrel in bo zarad tega klenkalo?
Ker tko kot so narjeni v originalu mi zgleda bolj ko za v en marketinški prospekt, kot dejansko za valve clearence…