Mercedes m180 230.6 Obnova

Batne sem dal testno not pa zgleda ok, lufta na gredi pa nisem meril ker nimam unga plastelina - so pa ležaji original za standard gred (po merjenju) zato tu mislim, da ne bi smelo pridet do odstopanj.

Plastelin je ena od metod, lahko pomeriš tudi z mikrometrom in komparatorjem, to se da že pred sestavo vse pomerit. Utor na batnih obročkih pa mislem da je za bencinarje do nekje max 0,12mm večja luknja do sredine utora (na novih goetze obročkih je lepo narisano). Drugače pa pri sestavi poskusiš če lepo migajo, prav tako glavna gred če se na motorju v ležajih (namazanih z oljem) lepo zavrti, brez da bi jo kaj ustavljalo, je ok in tudi v ravnovesju je. Aksialno zračnost gredi pa prav tako lepo čutiš lahko jo je pa nekje dobra desetinka.

Plastigage za ležaje dobiš pri meni :wink: Kontakt na ZS če potrebuješ.

Osebno bi preveril tudi “gap” batnih obročkov v cilindru, ker ni dobro niti preveč, niti premalo. Za utor na batih pa kot je malinuc napisal.

Za ležaje je pa nekako 0.030 do 0.040 mm glavni ležaji in 0.040 do 0.050 mm ojnični ležaji standard bolj kot ne.

Malinuc: ne razumem čisto kaj misliš z utorom na batnih obročkih?

Kakšna pa na bi bla reža pri batnih obročkih v cilindru?

Glede na to, da sem karter že zaprl ne bom šel merit lufta gredi, ampak hvala vseeno.
Se pa zelo lepo in enakomerno vrti z ravnoprav upora (po mojih sicer skromnih izkušnjah).

Zanimivo, si nisi nic prebral kaj se pomeri pri sestavljanju motorja?
Gap je razmak med enim koncem in drugim koncem batnega obrocka v cilindru. Ce je premajhen razmak lomi bate.

Ni skoda truda in € zaradi parih € in 2h ur da zaropota motor?

Se strinjam in hvala za opozorilo. Včasih znam bit malo ignorantski :smiley: Bom jutri razdrl, pa zmeril.

A se tile podatki slišijo ok?

Gap clearance 1st to 3rd piston ring

1. 0.55 to 0.70 mm
  2. 0.45 to 0.60 mm
  3. 0.30 to 0.45 mm

Ima mogoče kdo dostop do podatkov o zategovanju glave (motor m180, 230.6)? Jaz sem našel samo v svojem Haynesu (zadnja stopnja 80Nm, čemur pa samo deloma zaupam :slight_smile:

Danes sem ga sestavil, malo tko za vajo. Jutri pa še enkrat podrem, premerim in sestavim nazaj :laughing:

Oljna pumpa na mestu.

Malo sem se tresu, če bo dihtunga prava, in je.

Glava gor in ostalo arhaično železje. :smiling_imp:

Eno od klackalic sem moral menjat, ker je očitno enkrat prišlo nekaj vmes in jo je požrlo (odmična je začuda ok).

Nova ketna. S tem sem se kr jebal, ker sem jo v prvo narobe napeljal in je bla prekratka, meni pa nič jasno.

Pa še dve od sestavljene zverine. Sem že pozabil, da je skor tok visok, kot dolg :unamused:

Faaak, kolk je to čuden motor, kr en je mal tesnila pojedu okrog cilindrov pa kr ene ojnice štrlijo iz glave :slight_smile: :laughing:

Ring gapi se slišjo kr vredu, če ne mal veliki (od prevelikih ni tolk škode kot od premejhnih).
Za primerjavo bmw m10 gapi (cca 90mm cilindri):

1. 0.30-0.50mm
    2.0.30-0.45mm
    3.(oljni) 0.25-0.40mm

Mal so veliki gapi ja. Jz mam v mojem 3.0 V6 (93mm) 2 stotinke zluftanem cilindru oljni in 2 komp. 0,45 mm, 1 komp. pa 0,55 mm. Luft med batnimi obročki in batom v utoru pa pod 0.05 mm.

Samo to je vse odvisno od motorja do motorja. Nimaš service manuals od motorja z vsemi podatki?

tistle gap kot ste ga opisovali s slikami je določil že mojster, kateri je obdeloval blok. Edino kar bi bilo dobro preverit je še zračnost obročkov v utorih v batih.
kar se tiče teh toleranc med bati in valji, je splošna strojna toleranca in ima velik razmak. seveda se razlikuje od alu blokov do gus blokov. alu bloki imajo včasih samo 0,02 mm zračnosti, med tem ko sem že nov gus blok videl s toleranco 0,18 mm, kar je že skoraj specijala (+0,25mm).
toleranca 0,004 mm je bolj primerna za sornik - bat kot pa za gred - ojnični ali glavni ležaj. sicer ni ni nič narobe če je premer gredi do nekje 60mm. stari mojstri so določevali zračnost ležaji - gred nekje na mero gredi, če je bila gred premera 100mm, je bila zračnost 0,1 mm. če je bila 200mm - zračnost 0,2 mm. splošna strojna toleranca je sicer v tem primeru na srednji- zgornji dopustni meri. tovarniški predpisi za zračnost pa so ponavadi nekje na spodnjih mejah, oziroma srednjih merah splošne strojne tolerance (luknja - čep), spet odvisno od vrste uporabljenih materialov.
kokrkoli če nisi menjal ojnic in gredi bo to delalo, edino kar je je lahko gred malo bolj obrabljena napram novi in bo malo večja zračnost med bati, kar posledično lahko prinese malo manjši pritisk olja, drugače pa naj ne bi bilo problemov.

Ja nepane! Ring gap se vedno preveri na obdelanem bloku in se obročke po potrebi pobrusi da rata ring gap primerno velik…
Ring gap narašča približno 3x hitreje (2pir) kot premer ki ga povrta majster, sepravi če sfali premer za stotinko je ring gap sfaljen že za tri stotinke…
Plus tega se obročki prodajajo “na dimenzijo” (pa je še vedno dobro preverit gap) ali oversize namensko za brušenje gapa

Malinuc: Z gredjo sigurno ne bo težav, ker je bila premerjena in ni čisto nič obrabljena oziroma znotraj toleranc standardne velikosti.

Glede ring gapov - moram priznat, da sem živel v prepričanju, da če kupiš batne obročke za dimenzijo 82,5 potem so narejeni tako, da že pri najmajnši toleranci med batom in cilindrom delajo varno. Če je ta tolernaca večja pa je itak gap večji, kar vsaj načeloma ne bi snel bit problem (razen zmanjšane kompresije).

Očitno temu ni tako? Kako ostali delate? Ste vedno brusili batne obročke?

Na avtu delam zdej prvo generalko motorja, na motorjih sem pa gap vedno premeril z merilnimi lističi in je blo ene parkrat tud treba odbrusit da je prišlo na mero.
Ne se z tem zajebavat, ker ti gre pol generalke po gobe, če ti zlomi bat ker je premalo gapa…

js še nisem imel tazga primera da bi moral obročke brusit, res pa je da nekih zlo hudo starih oldtimerjev še nisem delal. ker to se mi zdi mal nesmiselno, razen če so obročki za prvo specialo v standard ali pa da so slabo izdelani (na rezervo), drugače je utor v batu ko ga očistiš gareža dovolj velik da se obroček skoraj stisne noter. valj pa je itak večji napram batu pri gus bloku vsaj za 0,10mm. tako da vse kar ti ustavarja kompresijo v bloku so “našponani” obročki.
je pa res dobro prej preveriti tudi obročke v samem valju. samo če so občutno večji jih tudi v cilindre ne boš spravil, se bodo zataknili za rob in počili.
sam vedno uporabljam goetzove obročke ali pa original, omenjenega problem še nisem imel, ampak kljub temu vedno premerim vse. toleranca bat-valj, batni obroček v cilinder in batni obroček v utor.

drugače se mi zdi da je to z gapom batnih obročkov v valju samo ena delavniška meritev, da ni treba merit koliko je valj obrabljen glede na bat in da vidiš če bo motor imel še “zadostno” kompresijo v tem delu. seveda ob predpostavki da so ljudje pred tabo naredili vse na mero (batni obročki, utori v batih…) itak imaš toleranco vgradnje v razmaku 0,02 mm pri alu blokih, pri gus blokih pa še večjo, torej ena stotinka nebi smela povzročati drastičnih problemov napram obročkom.

en primer, katerega sem nazadnje delal, mazdin 1,8 bencinski motor (ford), je imel ovalne valje do 0,05 mm, honanje “požrto”, blok aluminij, z metalizacijo v cilindrih, se pravi brušenje odpade, honanje še komaj sprejemljivo. nobenden ne na uradnem servisu ne pri specializiranih trgovcih za prodajo batnih obročkov me ni vprašal za mero in nadstandard obročka.

Zato pa ribajo zadeve in gre kompresija po gobe kmal po “generalki”. Pravilen ring gap in utekanje motorja sta osnova da bo to delalo kot mora. Brez tega skoda cajta in dnarja za obnovo…

da ne bo pomote, se popolnoma strinjam z navedenim, kar hočem povedat je to da sam še nisem imel primera da nebi bile meritve ok , ko so bili pravilna mera obročkov in pravilno obdelan blok (premer valjev).

Si se tukaj zmotil za kak faktor ali pa govorimo o neki drugi zadevi? Pa saj za vsak motor za katerega sem zdajle pogledal specs je “gap” med batom in cilindrom v stotinkah milimetra - na grobo bi rekel med 0,02 in 0,06mm, odvisno od proizvajalca oz. modela motorja. :unamused:

Po moje je največ odvisno od konstrukcije bata in seveda bloka in premera. Kolko ima recimo nisan 240sx od katerga imaš bate za datsuna ? ker sva lih govorila o temo da se nam 3 stote zdijo malo.

VAG 1.8 tam od 0.03 do 0.045 nov- 0.07 je wear limit kovani bati za ta blok pa 0.06 do 0.07 novi. Fiji so tam okoli 80mm. Jaz imam recimo 100mm alu nikasil cilindre za typ4 (zračnohlajene) z mahle preasure cast bati (eni jim pravijo kovani čeprav niso) pa je samo 0.03 lufta. Tomos avtomatik fi38mm 0.03. :laughing:

240SX (KA24E motor) ima clearance med 0.02 in 0.04mm.
240Z (L6 motor) ima clearance med 0.025 in 0.045mm.
Sem na hitro pogledal še par motorjev od BMW in Opel in je približno tam-tam.

Sorry zaverho za offtopic, bomo nehali… :laughing:

Nč ni off topic, kar pojasnjuje stvari, ki jih drugi ne vemo :slight_smile: