Ker sem se lotil ličarije na avtu imam nekaj vprašanj. Predvsem zato, ker sem vprašal več različnih mojstrov in vsak mi je svetoval drugače!
Dele avta kjer je blo vsaj mal vonja po rji sem zbrusil do pleha, ostalo sem zmatiral oz zbrusil toliko, da sem prebrusil razne rise in odkrušeno barvo.
Zdej pa… eni pravijo, da je najboljša varianta, da kjer je zbrušen do pleha premažem z Wurth rust converterjem, kitam direkt na Wurth, čez kit epoxi primer, špric kit in barva! Drugi pravijo Wurth, primer, kit, barva… Tretji pravi, da če daš Wurth ni treba dat grund barve… Četrti pravi, da je treba kitat direkt na pleh…
V glavnem nimam pojma kaj naj zdej nardim??? Prosim svetujte!
glede wurtha, men so nabijal da je to neuničljivo, spucan je blo, zbrušen, premazan, pa kitan čez, če se je kje prebrusl se je premazal na novo. Po 2 mescih mam hrčeke že čez na zadnji havbi. (una honda modra k jo mam za pozim).
jst bi šel vsekakor z epoxi temeljno čez posušen wurth.
Ma ta Wurth je men sumljiv… Js sem vse premazal z njim, čez sem dal navadno grund barvo pol pa barvo! Pa sem videl zdej ko sem ga zbruso, da se je že neki rja spodi delala!
A je boljš kitat na Epoxi al direkt na pleh??
Edina prava pot je peskanje in dvokomponentna temeljna, potem pa šele kitanje, šprickit in barva. Tista navadna temeljna je za sok razredčt dobra in nič druzga. Razni converterji, ferosani se s tem ne morejo primerjati. Je pa problem pri običajnem peskanju, da večje površine zvije, zato peskanje pride v poštev samo po vogalih, ostalo je treba na roke zbrusit do gole pločevine.
Zdej mam nekje 1/4 avta pošmirglanega do pleha, ostalo je konkretno zmatirano! Kako narediti na prehodu med delom, ki je pošmirglan do pleha in tam kjer je samo zmatirano?? Al je najbolje, da cel avto špricnem z temeljno?
živjo,
če je tisti del ki je matiran še v original barvi potem pusti matirano in z epoxi pimerjem pobarvaj samo pleh in malo po robu barve. prehode pa potem lepo pobrusiš, pokitaš, šprickit, še kej pokitaš če ti šprickit še kej pokaže, pol pa na vodo pobrusiš da je špegu (skor), barva in lak.
moje mnenje: tm k veš da je blo že popravlan pa veš da na plehu ni original zdrajsi do golega in zaščit z epoxjem. original barva pa načeloma dobr drži.
poliester kit in špric kit nimate antikorozivne zaščite.Pleh dobro obrusi,pol pa epoxi temelj gor,to je sveto
Stare barve ne rabiš matirat če daješ na njo epoxi,ker se epoxi uporabla tudi za barvanje stekel,se pravi
če drži na šipo bo tut na barvo.
To je meni vse lepo in prav, ampak… Epoxi je temeljna barva, temeljna barva pa tudi ni protikorozivna zaščita ampak samo vezava med barvo in plehom!?? Na piksni kita pa piše, da se nanaša na goli pleh!
V glavnem dans grem kupit epoxi in nardim kot ste mi svetovali! Rad bi bil čim prej fertik, ker mi gre na kozlanje za vsako ko stopim v delavnico in vidim koliko je še dela, pa niti ene stvari ni več v delavnici, ki ne bi bila prašna, še v predalih je prah…
Ličarija res ni biznis zame, zdej zastopim zakaj ličarji tolk računajo!
lepna tema…
v glavnem…
kjer je dosti rje je najbolje jo sanirat in navarit nov kos pleha, ter potem premazat z wash primerjem…
wurth converter…
jest sm ga namazal doma na mojega super gnjilega caddyja in na šasijo zastavce(za probo prej ko kaj vserjem), in je še dan danes takšno kot sem namazal, s tem da nisem nič brusil ali kakor koli spreminjal rje…
meni osebno mi pušča dober vtis…
kitanje direkt na rjo…
se pokaže že čez en mesec da je bilo to spackano samo za prodat, vdari ven exstra hitro…
kitanje na dobro očiščen in razmaščen kos pleha je zelo dobra varjanta, ampak z wash primerjem še bolša…
in kar se wurthovega konverterja tiče, čeprav mi pušča dober vtis, še vedno prisegam na varjanto da se rja sanira totalno z flekserco
moje mnenje, upam da vam bo kaj v pomoč ker sem probal par stvari na mojem golfu, raje kot da probam na strankinem vozilu, in na enem mestu se je pokazalo da primerji, epoxi-ji in kit ne ustavijo rje
tega kar delamo mi na naših mašinah več kot pol kleparjev ne zna.
če pr avtu rukneš blatnik ti reče:ja gospod prneste nov blatnik in barvo
pa nardimo za 300 e
Konec tedna bomo dali gor šprickit (takrat bo tudi slikovno poročilo ), pa me zanima s katerim šprickitom imate najboljše izkušnje? Predvsem bi rad, da se čim lažje brusi, ker ga bom dal bolj na debelo! Pravijo, da je Silkotov dober??
Ko boš nanesel šprickit, ga pusti zoreti nekaj časa.
Ja, naslednji dan ga boš super lepo hitro pobrusil, sčasoma pa se ti bo šprickit posedel in boš občudoval rise od šmirglpapirja v kitu.
Ja to mi je že več majstrov reklo! Ga mam namen pustit en tedn na toplem! Pa itak rabim cel tedn, da pospravim svijak, ki je sedaj nastal v delavnici preden se lotim barvanja!
mehek za brušenje…
prvo kot prvo ti špric kit ki je mehek za brušenje potegne dosti vlage vase, če boš brusil na vodo, drugo je da ga lažje prebrusiš na določenih mestih in posledično pride hitreje do neravnin pri podlagi za barvanje, kar je na laku videt, tretje, če ga boš dal na debelo je možnost da ti zakuha in ti posledično se na laku pozneje poznajo takšne majhne luknjice ki zgledajo kot silikoni …
js sm jih probal teh šprickitov že kar nekaj tako da za moje pojme do zdaj najboljši zame je sikkensov in takoj za njim lesonalov špric kit, katera sta pa par evrov dražja od silcovega, s katerim sm se ubadal enih 5 let nazaj nazadnje… morda so ga do sedaj kaj poboljšali, ma ne verjamem.
trd za brušenje…
naredi dosti bolj trno strukturo, narejen je da se hitreje posede v vse raze, res da se porabi malo več brusnega materijala, in da ga malo kolneš ampak je to to
je pa še nekaj…
če pa ti nanašaš drugo,tretjo roko kita na že pokitano površino je potrebno pazit da so ti sloji kita do dobra obrušeni kajti tudi če daš vrhunski super specijalni špric kit se ti lahko poseda ampak zato ker se ti poseda kit med plastmi…
no zdej pa zadosti tega mojega nakladanja…