No pa da začnem objavljati slike tek potek obnove in predelave rje v naslovu vsaj na en forum z približno normalnimi uporabniki …
Septembra 09 sem nabavil tole makino.
Še slika verjetno ene grših notranjosti …
Takole je makina zgledala, ko sem jo nabavil. Na prvi pogled dost solidno, čeprav sem že ob nakupu vedel da so robovi vrat zacveteli, prav tako robovi strehe in pa zadnja blatnika. Od mehanike se je takoj vedelo da so slovo vzeli sinhroni za 2., 3. in vzvratno prestavo, sklopka je tudi bolj ali manj že oddelala svoje, avto je na valoviti cesti znal delovati nervozno, zato sem takoj imel na sumu amortizerje. Prav tako se je na vsaki luknji na cesti čutilo in slišalo, da so vsi seleni bolj ali manj hin.
Sam motor je deloval solidno … kakšen mesec vsakodnevnega zlorabljanja. Najprej se je odločila odpovedati sodelovanje turbina, kjer je je os preprosto odlomila. Mogoče bom ta fenomen uspel nekoč celo poslikati.
Ob nakupu me je mehanik opozoril, da je zadnji čas, da se avto spravi s ceste ter se ga porihta, ker kmalu bi ne bilo več ničesar za rihtati ter da bo za obnovo karoserije potrebno ogromno dela.. Seveda sem čisto zaljubljen zadevo nabavil, ker se mi niti malo sanjalo kaj pomeni ta del o obsegu dela.
Ko gledam na ta nakup z današnjo pametjo, se smejim tudi delu o stroških obnove.
Moja kalkulacija je predvidevala vložek okoli jurja za motor, jurja za ličarja in jurja za podvozje. Kot verjetno nekateri že veste je takšna računica nekoliko optimistična, sploh ob željah in idejah, ki so se pričele pojavljati kasneje
No in ker je zadeva postala na nek način nevozna, se je pričelo razdiranje kot priprava na obnovo.
Ker me je skrbelo stanje dna karoserije, sem razdrl/odstranil kompletno notranjost.
še en pogled na ta presežek italjanskega oblikovanja iz konca 70ih
nekaj malega rje - sem rekel da to pa ja ni nič hudega
No tu sem že začel domnevati, da vsega pa se ne bo dalo obnoviti in bi bilo smiselno kak karoserijski del zamenjati
Dno karoserije pa v solidnem stanju
Sedaj pa detajli, ki so napovedovali veselico
Postanek pred razdiranjem teh črev …
Povzetek prve seanse ob razdiranju je bil, da avto niti ni v tako slabem stanju, da se ga bi ne dalo porihtati, bo pa potrebno menjati vsa 4 vrata ter zadnjo haubo, ki je bila zvita ter gnila.
Razen očitnih težav z rjo je bila karoserija presenetljivo lepa, ker v svoji zgodovini še ni srečala kakšnega jarka ali pa kake druge ovire na/ob cesti. Rahlo je bila zvita le zadnja vezna stena, ki pa je bila skupaj z vsemi vzdolžnimi in prečnimi nosilci pod gepekom tako gnila, da je kričala po sanaciji.
Zaradi želje po neuničenju vetrobranskega stekla, sem le to odstranil. Zadeva je le originalna, letnik 83 in rjavo tonirana, kot v bistvu vsa stekla na rji.
Še nekaj oljnatih detajlov
čez noč so prišli bakreni in mi pajsnali motor ven …
Ker se je čez noč pojavila želja po FL armaturki, sem staro grdobijo iz čistega mira vtrgal ven …
Še nekaj rje več
Ob teh tazadnjih detajlih sem spoznal, da imam resne težave z rjo
Pa ne samo to, čedalje bolj sem si želel imeti odbijače in pa tudi sedeže od FL modela. Ne samo da je potrebno to rjo sanirati, sedaj sem se zavestno vrgel v stroške…
Aja, ne me spraševati zakaj sanirati to karoserijo. Nobeden mi ni povedal, da se to ne splača sanirati in tako sem imel neko šoping mrzlico ter nabavil vse živo kleparskega orodja ter nekaj m2 pločevine…
… od te šoping mrzlice mi je sedaj po vseh teh letah ostal fetiš na novo orodje ter vijačni material. Včasih se zalotim, da sem kot mali froc v slaščičarni, ko stojim pred regali z orodjem ali pa vijaki ter sanjam kako bi jaz vse to mel
Sploh sem nasmejan, ko dobim v roke kak kos uniorjevega šajni novega orodja
In kako dolgo se že zadeva obnavlja? Drugače pa ja, z stroški obnove se je že srečal vsak izmed nas.. Veliko dobre volje in veselja pri obnovi še naprej!
Zadevo sem pričel razdirati decembra 09, aprila 2010 pa sem začel rezati stran rjo.
Stroškovno pa sem prve napovedi presegel za n-X. Sicer zelo nerad gledam v ta del obnove pa vendar. Vedno je kak kos orodja, ki manjka, vedno bi bilo dobro imeti kater del na zalogi, vedno se kateri že nabavljen oz. originalni del izgubi, barve tudi niso zanemarljiv strošek, …
Skoraj siguren pa sem, da bo zadeva vozna to pomlad, ker je za trenutno za sestaviti še samo notranjost, nekaj dela je še z elektriko, dokončati pa je treba drože pod motornim pokrovom ter vse pred motorjem.
Lepa je Super. Edino uni zračniki na havbi so čudni (mogoče bi bilo bolje, če bi bili v barvi avta).
Jaz imam iz tistega časa Ferrari 348. Gremo lahko kdaj na Italian youngtimer furo skupaj
Ja, zračnika nista bila ne fabriška in tudi ne ricambi originalli poleg tega pa sta bila res grda. Sem imel namesto teh na lagru že originalne, potem pa je prišlo do spremembe, ko sem si zaželel še drugačen pokrov motorja
kaj nas tera … dobro vprašanje smo pač ljudje ki še vedno vemo kdaj so nastajali PRAVI avtomobili in da je škoda da gredo ti avtomobili v pozabo še vsak se obrne za lepim starim avtomobilom … ta novi so pa itak že vsakdanji in jih ima redko kdo za mar… razen seveda če je res avto za pogledat… in pa srečno z projektom in upam da jo kmalu vidimo na cesti
Kaj nas tera naprej ? Slepa zaljubljenost v kup pleha
No da malo nadaljujem…
Tisti, ki še niste videli te obnove boste verjetno malo šokirani, vsem pa je to opomnik kaj se da če se hoče in če se ne sprašuje kaj se še splača rihtati.
Rje sem se lotil na zadnji vezni steni, ker je pač bila čisto gnila in zvita ter se mi je kot taka zdela zrela za zamenjavo. Na žalost nisem imel na razpolago kakšne lepše, za to sem jo izdelal kompletno na novo, skupaj z prečnim nosilcem pod njo.
Slike so čisto random
del novega vzdolžnega nosilca na levi strani …
…ter razlog za zamenjavo
Tako nekako sem namal skupaj vezno steno.
Ker sem se res prvič srečal z varjenjem, kleparijo, znam pa biti tudi šlampast, se je kasneje izkazalo, da je vezna stena narejena nekoliko nenatančno, zaradi česar sem jo kasneje naredil še 1x.
Ja, vsi delamo zajebke
Ker je vezna stena zgledala še kar nekako, sem se poln elana lotil levega boka ter koloteka.
Kar sem tu naumil in realiziral je mejilo rahlo že na SM sceno, saj sem se odločil, da bodo koloteki trotlziher narejeni iz pločevine debeline 2 mm, čeprav je fabriško uporabljena pol tanjša pločevina. Moj izgovor je bil, da se lahko tako lepše vari, pa še vari so močnejši. Ne morem si pomagati - poklicna deformacija
2 mm debela pločevina - manjkajoč kos pločevine sem oblikoval kako urco, da je pasal ko ata na mamo
In tako nekako je bil dokončan levi kolotek
Ni potrebno poudarjati, koliko več truda je potrebnega, da s kladivom oblikuješ takšne kose pločevine, sploh ko ne variš na preklop ampak na stik
In ne skrbeti zaradi teh ocvirkov, ki zgledajo kot zvari. Še vedno sem bil vajenec in sem se še lovil pri nastavitvah amperaže, hitrosti pomika žice, debeline žice, količine plina ter priprave površine. Varjenje je vedno potekalo v dveh sklopih. V prvo sem vpasal vse pločevine, vse spoje izdatno povaril z obeh strani, nakar sem te zvare prebrusil skoraj do gladkega. Po pregledu sem ocenil, kje je potrebno zvare popravljati zaradi poroznosti ali pa pretiranega brušenja. Sledilo je še manj temeljito brušenje.
Po končanju tega sklopa je sledilo tragikomično presenečenje …
… iz dežele testeninožerov sem z zamudo dobil levi in desni bok z delte 1500 letnika 82.
Zadeva je bila super lepa ter kupljena za solidne denarje, me pa je užalostilo dejstvo, da sem zraven dobil še oba brezhibna koloteka. Po toliko vloženih urah se mi je zdelo rahlo neumno, da bi moj izdelek sedaj izrezal ven ter vgradil ta dva koloteka, tako da sem se odločil, da bom ročno naredil še desni kolotek, ki je bil pa še bolj zdelan.
Pred tem sem zamenjal kompleten levi bok, ker so bili robovi na originalnem rahlo močno oglodani s strani tete RJE
Ob razdiranju podvozja je bilo za opaziti nekaj malega rje na obeh pragovih, sploh zadnjega pol metra.
Prvotni plan je bil samo poflikati, ker pa je bil izvijač izredno rad v družbi rjave pločevine in so se za njim pojavljale vedno večje luknje, je padla odločitev, da se zamenja oba pragova. Da se zadeva pospeši in poceni, sem ob pomoči enega od uporabnikov na tem forumu dobil custom made pragova, ki sta bila po obliki skoraj popolna kopija originala, le osnova je bila boljša - 1.25 mm pločevina. Spet srečen jaz, ker se s tem da lepše variti.
Da ne dolgovezim - oba pragova sta se izkazala, da sta bila v res poraznem stanju in bi bilo vse kaj drugega kot menjava le farbanje samega sebe …
Verjetno mi ni potrebno opisovati občutkov, ko kakšno leto večino vikendov režeš s avta gnilo pločevino ter moraš vse narediti na novo, da sem dobil rahlo negativne občutke ob omembi besede RJA
V enem od prvih postov je bilo videti, da je streha do jaja. Brez sanacije bi kmalu v deževnem vremenu potreboval anorak med vožnjo, ker je pač bila tako gnila po robovih.
Na žalost je to bolezen res vseh delt, pa je to letnik 80 ali pa 94. Sicer so leta 86 nekoliko spremenili detajl na obeh vzdolžnih robovih in tako ta del večinoma kasneje ni več rjavel, zadnji rob strehe pa je pogreb s stališča rje, ker je ena cela in ogromna rezidenca za govedo, da to odpraviš
Seveda bi ne bil srečen, če bi si ne zaželel malo dopolnitev karoserije po mojih željah.
Zgleda, da sem po duši južni brat, ker če že avto nima klime potem pa naj ima vsaj šibedah
Iz te zgodbe je iz tistega ogromnega prebivališča za goveda nastal pravi raj za goveda, ker sem se zamenjave strehe lotil na povsem neprimeren način, kar je imelo za posledico, da je streha zgledala kot izdelek, ki so ga štancali v Anhovem.
V glavnem, rezultat tako grd in neprebavljiv, da bom objavil samo lepše slike
V glavnem, rezultat je bil porazen, kar sem kasneje ob prvi pametni priliki uredil kot se zagre.
rezidenca za govedo - štala, raj za govedo - štala neverjetnih razsežnosti
Ker sem potreboval odmor od te veselice s streho, sem se lotil sprednjih kolotekov.
Na pogled je bil levi nekoliko sumljiv, desni pa je zgledal brezhiben. Izkušnje in opažanja z drugih forumov so govorila o dejstvu, da sta to dve kritični mesti, kjer je še vsaka delta, narejena med leti 80 in 94, zgnila oz. še bo zgnila.
Glede na dosedanje izkušnje sem imel tak zelo slab občutek, da me čaka še en hlev …
Občutki me niso razočarali in tako je spet sledilo besno vrtanje, flexanje in varjenje …
No in ker sta bila tako oba sprednja koloteka porihtana, sem preventivno postrgal dol ves fabriški body, ki je bil še vedno v izvrstnem stanju, vse zaradi tega, da vidim, če me še kje čaka kakšno rjavo presenečenje
Ker razen na požarni steni ni bilo več videti rje, sem kompleten sprednji del premazal z 2k temeljno barvo.
Sledilo je še jebanje ježa ob sanaciji manjše luknje v požarni steni, ker sem s svojo postavo nekoliko neroden in je prava umetnost najti nek normalen položaj, da lahko lepo pomeriš pločevino, režeš in variš.
Aja, luknja v požarni steni je nastala, ker je neznani testeninožer v fabriki s tesnilno maso slabo zatesnil enega od spojev v motornem prostoru in je voda veselo pronicala v potniško kabino.
In tako sem prišel do točke, ko sem lahko šel peš mimo avtomobila in se z njega ni več sipala rja
Kot proslava ob koncu boja z rjo sem srečen kot radio kompletno potniško kabino prebrusil in pobarval z 2k temeljno barvo.
Za piko na i se je karoserijo postavilo na bok, da se povarijo vsi prej nedostopni spoji na zadnje delu, ter da se očisti star body, vse prebarva z 2k barvo, na novo zatesni vse spoje ter da se nanese nov body
Ne znam si predstavljati muke tistih, ki tole delajo ležeč pod avtomobilom …