Kadett C City - orangensaftwagen

Pozdravljeni,

moje ime je Gregor in se nahajam v Savinjski dolini. Pred kratkim sem predstavil svoj Kadett C limuzino, v katerega je šlo mnogo, mnogo delovnih ur in denarja, tako da je sedaj urejen do take mere, da je postal izključno nedeljsko vozilo. https://oldschool-slo.com/t/kadett-c-1979/896/1

Ampak ker vsak lastnik Kadetta C ve, da je vožnja z dotičnim vozilom, kljub letom precej udobna, zanimiva, posebna… sem se odločil še za en projekt - da bi imel še enega Kadetta C za vsakodnevno uporabo. Če sem čisto iskren, mi limuzina ni všeč, ker ne moreš v prtljažnik vržt 2-meterskega predmeta :smiley: tako, da je limuzina bila out-of-the-picture…
No, pa me kliče enkrat predsednik kluba Opel Kadett Slovenija, če bi imel City-ja. Pa sem si mislil - NE! Kak je pa to grd avto. Ampak potem sem gledal malo slike po netu, pa mi je model postal tako zelo grd, da se mi je žačel postajati všeč.

Tako grd, da je že lep! :laughing:

In smo šli eno spomladansko nedeljo pogledati to čudo v Ljutomer.

Ker je zadeva bila v precej boljšem stanju, kot pri mojem prvem Kadettu (npr. dno avtomobila ni bilo kot pri kremenčkovih…), sem si rekel, ajd, pa ga vzamem! :unamused:

Naslednji vikend smo se zapeljali ponj:

Ko je prišel avto v Savinjsko dolino, je bilo prvo treba nastaviti uplinjač, da je avto vsaj laufal dokaj vredu… ampak nekaj ni štimalo. Opazil sem, da je oduška namesto v notranjost zračnega filtra napeljana kar pod avtomobil, kar že ni mogel biti dober znak.
Potem sem opazil servisni listek, ki je pokazal, da je bila zadnja menjava olja pred natanko 10000km… in 13let nazaj! :open_mouth:

Odprl sem pokrov ventilov in se čudil:

Tako da je bila zadeva že v startu odločena - avtomobil potrebuje nov motor. In če bomo že menjali, se bo dalo noter še 5-gang. Cilj je bil zastavljen. :slight_smile:

Prva faza je seveda odstranitev starega motorja z menjalnikom:

In 15min kasneje:

Pred tem sem že poiskal motor in menjalnik. Menjalnik sem šel iskat v Škofjo Loko, medtem ko sem motor kupil kar tu na forumu. In kako grozen motor je to bil! Ampak o tem kasneje… :wink:

To je zaenkrat to, sledi prenova motorja, nato pa še vgradnja…
Zaenkrat je motor skoraj končan, že v avtu, ampak ga je potrebno še “einpasat”, tako da pri tem bo še dosti veselja! :laughing:

Super, pa se ga le predstavu. Ti jutri izmerim in pa poslikam točno pozicijo motorja pri meni! :slight_smile:

Jaz se tudi kar nekako ne morm navadt oblike cityja, ampak ce se ga dobr zrihta lahko zgleda res hudo :slight_smile: sej bo nizek pa sirok a? :slight_smile:

BTW, kako si pa uspel locirat menjalnik v skofji loki? Kr zmaga!

Hja, zaenkrat je cilj uštimat motor in menjalnik.

Neke dorečenega za izgled pa še ni. To pride nazadnje. Naslednji logični korak je po moje prenovit zavorni sistem :laughing:

Imam sicer idejo, da bi poširil jeklenke, dol ga pa skoraj ziher ne bom spuščal, ker sem že imel en spuščen avto, pa ni to za mene… kosti bolijo… sem pa ja že v poznih dvajsetih! :slight_smile:

Ja glej sej si pa kupil motor za 150€. Kje boš dobil bolj poceni CIH motor? Pa glede na to da je motor sedel v karamboliranem Rekordu D, ki je stal skoraj 20 let.. :slight_smile:

Hja 150 EUR za motor, res ne smeš bit izbirčen :wink:

Glede nižanja avtomobila, jst pravim “bolj star bolj nor”, tako da kr nižat :smiley:

Ampak ne glede ne ceno, človek kar malo :open_mouth: pogleda, ko odpre mašino, pa vidi da so bati prvo brušenje, glavni ležaji drugo brušenje, ojnični ležaji pa četrto brušenje… na žalost sem že imel vso robo nabavljeno (razen obročkov in ležajev… no ležaje sem imel kupljene, ampak standard.), drugače bi še isti dan, ko se je motor odprl, zapakiral zadevo pa peljal na dinos. Že res da je bil motor 150e, da sem ga spravil na “solidno” stanje pa sem vrgel vanj še 2x ali 3x toliko :cry: Res velja tisti pregovor - _nimam toliko denarja da bi poceni kupova_l… :neutral_face: Vem za drugič.

LP,
Gregor

A to prav berem da se ti zdi 300-400 eur veliko denarja za malo generalko in motor spedenat ?

wtf ???

Očitno se rabiš lotiti normalnega projekta da boš spoznal, da je ta znesek čisti drobiž :unamused:

Ampak ne glede ne ceno, človek kar malo > :open_mouth: > pogleda, ko odpre mašino, pa vidi da so bati prvo brušenje, glavni ležaji drugo brušenje, ojnični ležaji pa četrto brušenje… na žalost sem že imel vso robo nabavljeno (razen obročkov in ležajev… no ležaje sem imel kupljene, ampak standard.), drugače bi še isti dan, ko se je motor odprl, zapakiral zadevo pa peljal na dinos. Že res da je bil motor 150e, da sem ga spravil na “solidno” stanje pa sem vrgel vanj še 2x ali 3x toliko > :cry: > Res velja tisti pregovor - > nimam toliko denarja da bi poceni kupova> l… > :neutral_face: > Vem za drugič.

LP,
Gregor

Oprosti, pa ne jemat tega osebno al pa kakorkoli. Prodaj vse skup pa boš mel mir. Jaz recimo sem nabavil 6-cilinderski motor, ki je na srečo bil v dokaj dobrem stanju (sem dal tut več dnarja za motor), vendar pa je toliko redek da se delov skoraj da ne dobi + ne paše skoraj da nič iz drugih šestakov. In trenutno vse kar sem nardil sem nabavil kompleten dichtungsatz, novo nockenwello, dročnike pa mogoče še kaj, pa sem zapravil že 500€ na motorju. Pa nič ne jočem, ker vem da hočem točno ta motor v mojem avtu, in tut hočem da bo delal tako kot treba. Velja pa en drug pregovor zate: Malo dnarja, malo muzike. :slight_smile:

Aja pa da omenim, da si hotel še kardan in hladnilnik v ceni motorja… po štajersko: Probo si ne :slight_smile:

Ja vredu no, ne rabimo se zdej kregati ali zgražati nad mojim mišljenjem… a ni bolš da smo prijatelji z ljubeznijo do starih avtomobilov? :smiley:

Nič nisem rekel, da si BTTX kaj kriv ali pa da si me nategnil oz. kaj v tem smislu. Napisal sem samo, da sem kupil motor (na slepo) in naletel na mino.

Verjamem da ti nisi vedel, da je motor tak, kot je, je pa dejstvo da je motor v svojem življenju ali bil že od začetka s kakšno napako, ali so zanj zelo slabo skrbeli (nemenjava olja), ali pa je naredil čez pol milijona kilometrov :laughing:

In samo to sem hotel povedati - moja predelava se je pač slabo začela (mišljeno je bilo, da samo podrem motor, očistim zadeve in predihtam, potem pa se je zaradi nestandardnih komponent zadeva precej zavlekla - ker je recimo 1.7 in takih je malo, sem obročke +0,50mm iskal več kot tri tedne, na koncu pa jih našel na nizozemskem, ipd…), veliko je že narejenega, zato ne bom prodajal zaenkrat ničesar. Prvi naslednji korak je izdelava nosilcev za motor/menjalnik in pa predelava karterja (ker ima bulo na drugi strani).

Lahko pa tudi pobrišem temo in pozabimo na vse skupaj? Do zdaj sem namreč poskušal čim bolj fotografirati, da bi lahko na koncu naredil fotoreportažo, kako poteka generalka na CIH-u z namenom, da bi lahko kdo imel to za referenco, če tega še ni počel, pa ima CIH-a in željo/potrebo po tem… ampak če koga motim tule gor, nej pove, bomo razjasnili in videli kako naprej :blush:

Lep pozdrav,
Gregor

Sej jaz se ne kregam pa nic. Hvala bogu dejansko da obstajajo ljudje, ki rihtajo stare avte z namenom, da bi bli se boljsi kot so bli. Res pa je to, da jaz sem ta motor sam vzel iz avta in nic drugega. Nisem ga mel namena uporabit in zato sem ga tut prodal. Jebi ga glej, lahko bi kupil motor za 500, pa bi bil se slabsi. :slight_smile: ti le rihtaj pa ohranjaj ta forum zanimiv. Kar smo ti pa takorekoc zeleli povedati vsi je pa to, da je nasa ljubezen do “starih gar”, zelo drag sport. Pa verjemi, da vem to najbolje, glede na to da se studiram in se ukvarjam z se enim dragim “sportom” :slight_smile:

če pogledaš na razmak par let, se skor bol splača kupit kako novo jajco, za tak denar kot ga vlagamo v te stare kante :smiley:

žal.

pa niti ni tako drag šport, če tako pogledaš; že če greš malo bolj resno trnk v reko namakat daš takoj 10.000€ za opremo, kadett v katerega vržeš 10.000€ pa vemo kako zgleda :smiling_imp:
vsaj en šport pa definitvno moraš met, da ti dolgčas ne rata

ne nabijaj, če kupiš PRAVI avto, bo z leti dobival na vrednosti,…nova sidra so pa itak vedno kupljena na lizo al pa kredo, poleg tega da 7 let odplačuješ nekaj kar je vsak mesec manj vredno, in čez teh 7 let praktično nič…ne vem no. Se nebi strinjal s tabo.

Drag šport? Proti čemu? … na sodobnem avtu menjaš vztrajnik pa kuplungo pa si lahko 3 kadete kupis za ta dnar…

oo, kk narobe ste me uzel :cry:

To ne rečem. Drag šport proti igranju šaha verjetno :slight_smile: če pa maš samo oldtimerje tak kot jaz, pa je kak je.. :slight_smile:

če imaš samo oldtimerje, tako kot midva, potem itak veš, da na vsakem prišparaš letno ~400€ na zavarovanju in registraciji, jih lepo vržeš v avto in potem kaj je od tega, ne pa da se država in zavarovalnica pase
pa voziš se okrog z 50 smiles per galon :smiley: :smiley:

Po dolgem zimskem spanju zopet pozdravljeni vsi oldskulaši!

Projekt prenove se ni pogreznil v zemljo, temveč se je motor sestavil skupaj, združil z Getragom 240 in umestil v Cityja.
Priključil se je bencin, hladilni sistem in elektrika, kaj več tako ne rabi :laughing:
Celoten proces bom v kratkem objavil, moram prej spraviti vse slike na kup… bo malo za počakati, ampak bo!

V tem trenutku se obračam na vse, ki bi mi znali identificirati tip uplinjača, ki je na tem motorju. Kolikor sem gledal po internetu, bi znal biti Solex DIDTA-4, ampak nisem prepričan. In če bi to le bil omenjeni tip, niti ne vem, če je poleg te DIDTA-4 oznake še kakšna številska oznaka (npr. 32/32).

Ima kdo kakšne preverjene informacije o tem tipu uplinjača?

Ker je na motorju vse novo, razen uplinjač je v izvirnem stanju, bi rad še tega na novo pretesnil, da je potem zadeva zanesljiva za daily-ja… Tako da lepo prosim za informacije :blush:

Je pa City trenutno v fazi izdelave inox izpušnega sistema. Da bo vsaj nekaj nezarjavelega na avtu :smiley:

LP!