BMW E30 318i 87' royalblau- Prinz Rupert

Dejavu :broken: :frowning:

Isti nadstrešek, 10 let razlike, druga trojka, isti vogal avta…

Nekaj časa sem se že spravljal nardit temo o tej e30ki, no zdaj bo tud koristna ko bo (žal) verjetno še kdaj kdo imel podoben primer, ko ti nekdo razbije starodobnika.

V torek sem se opravljal na sadna cesta meet, stric je prbil not v stransko cesto na kateri sem bil z passatom, jaz sem se ustavil še preden je on začel bremzat in bum… Konc srečanja zame, 500m od doma.

Sej mu je blo žal, se je stalno pravičeval, priznal krivdo izpolnila sva evropsko poročilo in si dala roko.

Danes (2 days later) sem si vzel čas in šel na njegovo zavarovalnico (Generali) z avtom. Najprej je teta vzela evropsko poročilo in mojo ustno izjavo, potem sva šla z cenilcem pogledat moj avto, je poslikal, zapisal vse poškodovane kose ki sem jih izpostavil.
Petač me je opremil z dvemi kompleti splošnih cenitev za ta avto. Enem iz nemške revije ki vsako leto dela cenitve in drugim od eneke nemške organizacije. V pogovoru z cenilcem sva se še zmenila da mu posredujem še search istega modela iz mobile.de glelde na to, da na avtonetu trenutno ni nič primerljivega razen enga 316 jugoslovančka. Rekel je da pri takih avtih (za katrere ni eurotaxa) za tržno ceno ponavadi upoštevajo povprečno ceno z oglasnikov, kar je zame dobro (na mobile.de so od 11 dvovratnih PFL 318i e30k samo 3 pod 10 jurjev). Uglavnem cenilec je bil zlo prijazen, bomo pa vidl kaj bo napisal v poročilo nakonc.

Potem sem šel še do lokalnega BMW dealerja (Makoma) kjer mi bodo naredili predračun za zavarovalnico. Je rekel da bo definitivno totalka in da ni panike, ker to v splošnem pomeni da mi bodo dal 60% tržne cene novega avta plus avto ostane moj. Tako da zdej čakam, da vidim kaka bo ocenjena tržna vrednost. Za predračun bom plačal (ker ne bodo oni rihtal) 2.5% vrednosti na predračunu. Fer.
Če je na predračunu manj kot 1000€ robe, računajo pa 4%

Zakaj bo totalka? Kataloška cena nebarvane haube; 2200€, blatnika 650€, platičnega spojlerja 600€ itd.

Backstory in build pred nesrečo sledi v kratkem. Avto je bil glih fertik. :crazy: Updejti kako je blo z zavarovalnico in popravilom pa tudi (bo mogoče vsaj mal več folka zdej forum bralo spet po dolgem času :laughing: )

Bedna scena za začetek scene ampak upam, da se hitro zrihta in riše 11ke ali vsaj 1ke! :sunglasses:

Sranje je to. Meni so za hrošča izplačali 2.5k al neki blizu. Neki sem se bunu ampak so mi samo rekli da je to in da bom mogu v tožbo če se ne strinam. Pa se ti jebi. Od totalke ti odštejejo kar je ostalo od avta. Bi mi dali 6k samo potem oni dobijo avto in ga prodajo naprej. pričakujem da boš ti dobu kaj podobnega. Kaka 2k mogoče še to ne.

Ne bom pameten preden ne dobim cenitve na papirju, ampak se je cenilc v živo strinjal da je tržna cena avta prek 10 jurjev.
Od te tržne cene in od predračuna za popravilo je potem odvisno koliko ti ponudijo za izplačilo totalke.
Cenilec mi je razložil da je formula približno: tržna cena - predračun = vrednost razbitine.
Če hočeš obdržat razbitino, ti izplačajo potem tržno ceno - vrednost razbitine - 10/20%
Če bodo ocenili tržno ceno na 10 jurjev bi pomojem to zgledalo nekako tako:
Vrednost razbitine = 10k - ene 7k bo predračun = 3k
Izplačilo = 10k - 3k - 20% = 5600€

No, bomo videli kako bo šlo, poročam sproti.

Sem včeraj tole mal za silo ven potegnil, da mi fuge od haube ne strižejo več, mislim da se bo dalo tole tud kej zapeljat dokler ne naberem vseh delov in jih dam pobarvat. Plan je zamudit čim manj sezone. Vezne zgleda ne bo treba menjat. Avto se pelje naravnost. Moram fajn premerit zadevo ob taprvi priliki.

Auč, tole pa ni fajn. Upam, da ti rata čim bolje rešit z zavarovalnico.
Ko boš popravljal pa le preveri vse mere, diagonale, itd.
Če ti bo kaj v pomoč prilagam nekaj mer…

Držimo pesti, da se ti dobro izide vse skupaj.

Shit je tole…ampak če kej verjameš statistiki bi zdaj moral imet za dolg časa mir… :wink:

@karoserist; hvala za mere! si bom iz njih diagonale izračunal, naredil eno kleparsko merilo pa začel fino merit.

Zaenkrat sem razstavil prednji konec:
https://mojalbum.com/pero27/prinz-rupert/foto/50138718

Kupil 1T gurtno (testirana x7 safety factor, sepravi ma da drži 7T sunka), naredu eno orng plato za potegnit levi krak ki ga je najbolj najebal in šel ravnat stvari v hosto, da ne bom spulil tramu na dvorišču iz tal:

In promptno potegnu navarjene matice ven iz kraka (ampak ga je tu precej poravnalo):

Potem sem izkoristil še eno tovarniško luknjo v kraku in potegnu ven kolkor se je dalo z zajlo:

Zdej haube nimam več v brisalcih (je polomila pokrovčke brisalcev):

In tud lufti okrog haube začenjajo počasi zgledat bolj kulturno:

Zdej bom začel pa bolj natančno merit, da v nulo poravnam pred menjavo zmečkanih kosov.

Vezna ga je tud najebala in jo bom odpunktiral in menjal (lahko bi jo ravnal, ampak avto rihtam zase, zato je ne bom):

Nosilc leve luči speštan, se bo menjalo:

Je pa plan avto nardit čim prej civilno vozen, tud če ni najlepši, potem pa sproti u nulo rihtat ko bodo kosi prihajali (marsikaj ni dobavljivega in se išče po oglasnikih za ne-astronomske cene).
Zato sem na levi luči postružil tele puše ki jih je polomilo, poravnal vijake za nastavljanje, poravnal okvir luči in polomjen plastičen nosilček zamenjal z vijakom. Ta luč je zdej vozna:

Je pa že naročen upgrade za obe luči; projektorji ki so bli na faceliftu.

Od BMW dealerja sem dobil predračun samo za dele v znesku 4660€, za montažo, kleparijo in ličarijo pravi da mi ne more naredit predračuna ker nima tipiziranh postavk v katalogu za tako star model.
Tako da sem se z cenilcem zmenil da mu zrihtam predračun za vse skupaj od mehanika ki bi vse v kompletu naredil. Tega mehanika sem že našel in zdaj čakam da mi zrihta ta predračun.

Kdo potrebuje delavnico, če ti omogoča narava vse kar potrebuješ :laughing:

Škoda za nesrečo, vrjamem, da boš porihtal kot se zagre.

Sem nedavno nabavil mizo, ja, ker je bla res poceni (cena starega železa) in delam zdej iz nje tog roštilj za menjavo pragov, krakov, vezne itd na e21. Ubistvu bo služila bolj kot chassis jig. Sam v luftu pa vrtljiva.
Najboljš bi blo dat tud e30 na mizo, ampak nebi rad ranil pragov, če bi se le dalo. Če drugače ne bo šla v mere, bo pa seveda romala tud na mizo.
Drugače se na slikah ne vidi, ampak sem zankrat ob drevo vlekel avto v konkreten klanec samo z popuščanejm bremze, brez gasa, in sem potem ko je avto gurtno nategnil šel seveda tudi potolčt z kladivom pleh pod napetostjo. To je blo tko par 100 kil sile mogoče v gurtni. Sicer je bil tud karambol pri 10 na uro, tako da razen zmečkane vezne, speštanih prvih 5cm kraka in morda rahlega diagonalnega zamika kraka (milimetri) upam da ni blo hujše škode. Zaenkrat ni videt. Moram nardit merilo pa pomerit.

So pa tvoji nasveti glede kleparije vedno več kot dobrodošli in jih vzamem v obzir!

Super, dobra ideja. Me zelo zanima kako bo to izpadlo :wink:

Ok, to te razumem. Mački če so grobi precej poškodujejo zaščito na pragih, pa tud če so manj grobi maš z zaščito precej štale. Se pa pač to v kleparskih delavnicah pol ličarsko popravi…ni pa to najboljš, ko je body enkrat popravljan. Sicer ima Celette tu rešitev z nastavki v MZ stebrih in avto vpneš v nosilne točke, ampak tu je pol spet problem, ker se mora večinoma precej podvozja odstranit. Ti pa vsaj nič zaščite ne poškoduje. Je pa dons že kar problem dobit ta stare nastavke za kak pameten denar, pa za en avto se to itak finančno ne izplača. Nova verzija univerzalnih nastavkov je pa finančno itak adijo pamet.

Aha ok pol ni panike, jaz sem si to mal bolj slikoviti predstavljal :laughing: …da si privezal pol pa šel fejst gas nazaj :smiley: . Včasih vidim kak takšen video na YT pa sem se mal preveč vživel :laughing:

Bi se spodoblo malo updejta, ker se je kar nekaj stvari zgodilo.
Uglavnem uradni bmw servis mi ni mogel sestavit celega predračuna, ker “nimajo vseh postopkov v urno tipizirani bazi”.
Zato sva z kolegom ki je mehanik sestavila predračun z pomočjo skrekane bmwjeve baze in cene novih original delov. Naneslo je slabih 10 jurjev.
Predračun sem poslal zavarovalnici, cenilec je me je mislim da v dveh dneh poklical in ponudil 3 jurje poravnave. Po par minutah pregovarjanja sva prišla na 4900€ in čez kak teden sem res dobil po pošti pogodbo za podpisat, par dni kasneje pa tudi denar nakazan na račun.
Precej neboleče vseskupaj, še najbolj sitno je bilo sestavit predračun oziroma najt nekoga ki bi ga sestavil in izdal.

Zdej bi se blo pa zanimivo it igro; kaj vse se da nardit z tem budgetom.
No pa se pejmo:

Že prej sem mislil enkrat upgrejdat luči na projektorske “smileye” ki so bili opcija na facelift E30kah:

Okvirji so za razliko od prefacelifta plastični, mislim da so iz original BMW kalupa glede na to koliko se že vidi znucanost kalupa po srhih na njih, se pa to hitro reši z olfičem. Depo aftermarket kvaliteta.
230€ +10€ poštnina = 240€

Nove kose pleha je kar zajebano dobit; en kup spletnih štacun jih ima kao na zalogi, naročiš, plačaš, pol pa dobiš mail čez en teden da ni na zalogi in bo čez 3 mesce… :problem:
Na koncu sem dobil kovinkso vezno (Klokkerholm) in original Alpina sprednji spojler pa še kovinski nosilec leve luči pri Wallothnesch
690€+90€ poštnina= 780€

In kovinski pokrov vezne za modele za klimo (dodatne luknje na sredini) ter aftermarket levi žmigouc, par klipsen in rabljen feder za leva vrata pri KOED (priporočam, ful pocen poštnina 25€ iz norveške, tudi za velike kose + razstavljajo avte in ponujajo rabljene original kose, edin traj apa res ene 3 tedne da pride)
259€ z poštnino

Pa lotil sem se meglenke obnavljat. Z začetek sem spucal kose in odrezal samolepilno peno na laser ki se je nikol ni dobilo kot rezerven kos.

Material 30€, laser zastojn

Polomljen original chin spojler sem skupaj zlimal z neim kitajskim lepilom ki je pri nas prepovedano, drži pa skor vse plastike ko pes ježa. To so ti benefiti tega da proizvajaš robo an kitajskem in maš dostop do takih materialov :smiley:

Zdej pa na hitr stvari skup zmetat na minimal steel legal spec za sobotn furo :thumbup:

4900€-240€-780€-259€-30€=3591€ preostalega budgeta

No vidis, tebi se bo se splacalo bit neroden za volanom

Alo! Jst sem se ustavu, pol se je pa un zaletu vame! Pijan in na mojem pasu. :problem:

Namest da bi pleh rihtal se z nekimi loputami igram :laughing: ampak imam izgovor, da je zunaj mraz (se bo kmal boljš), stružnico imam pa na toplem.
Torej; po nekaj brskanja po ebayu in iskanju kaj bi se mi dopadlo sem nabavil dva kompleta itbjev iz tehle jajc:

Všeč so mi, ker:
-se jih da razbit
-so 42mm na loputah, kar je nekak zgornja meja ki bi jo znal M30B36 rahlo portan predihat
-ulitki so lepi in brez nepotrebne navlake
-majo že vakuum porte
-prišli so z injektorji ki so dobri za 280hp pri 80% duty cyclu
-z konca imajo enostaven diskreten TPS senzor
-cenej so bli ko 4 gume za kadetta :laughing:
-pa narjeni so v njemačkoj v Nurenbergu v BING fabrki ki je tradicionalno vedno zalagala BMW z fergazerji. Uglavnm FARBRŠK! :smiley:

Niso mi pa všeč ker niso sešraufani, ampak naprešani na kratke rostfrej palčke v slepe luknje (kar sem ugotovil po nakupu, prej sem mislil da je dolga palčka čez vse in skoznje lukne.
Zato je najprej pela fleksarca:

Pol je pel švasaparat (sem na pačke zavaril matice, da sem potem imel za kaj vlečt z mini abcigerjem ki sem ga naredil iz velikega vijaka in par kosov smeti:

Polej sem anka postružil distančnike iz medenine in iz rostfreja naredil dolge šraufe:

Nakar sem te šraufe porinil skozi luknje ki sem jih prevrtal v skoznje z ročnim povrtalom povečal na fi5 H8 toleranco in sestavil zadevo za prvo silo:

Sledi zezanje z podaljševanjem linkageov med grli :wave:

Jooooj, kok je to lepo gledat! :stuck_out_tongue:
Ej kako si pa prišel do 42mm max? So kakšni drugi faktorji v igri kot pri izračunu za fergazerje? Tam namreč hitro (beri: 3.0 šestak+) prideš do 45mm ali več.

45mm je prevelik za >40km na cilinder, sploh pri 2V glavi, niso to fergazarji =). Že nekaj časa je pravilo manj je več pri teh zadevah.
40 bi verjetno še lepše delal kot 42mm.

Drugače pravilno se izbira velikost loput glede na to, koliko pretoka ima glava. Izbira premera lopute je nekje 120% pretoka glave na najvišjem liftu odmične.

V BMW svetu, veliko ljudi uporabi od M3 lopute na še manjših motorjih (S54 je 3.2, uporablajo pa vse od 2.5 do 3.2 prostornine), katere so 50mm (prevelike že tovarniško) in potem ko pride do dinotesta je razočaranje.

Pero čist taprav timing je, sej tudi zunaj že cvetijo trobentice :smiley:

Folk natika gor 45mm weberje, ja, ampak tam loputa ni najmanjši premer, ampak je to venturi pred njo, ki ima na DCOE45 lahko max 40mm, potem pa je v sredini njega še sekundarni venturi, ki mu zmanjša efektivni presek na površino cca 37-38mm kroga.
Tako da če primerjaš weberje (alpa pa tvoje OERje) in in ITBje, potem je DCOE45 z največjim venturijem možnim primerljiv z throttle bodyji od 600 kubičnih cestakov.

Do 42mm sem pa prišel tako, da sem šel gledat kake pretoke na flow benchu objavlja folk za M30B34 in M30B35 (oba sta 3.4L, ampak glava ki jo mam jaz - M30B35- ima večje sesalne ventile in več flowa), šel sem gledat kolko zraka moram sravit not in pri katerih obratih (600ccm po cilindru in ciljam na 7200 RPM), kakšna je površina namišljenega valja med do konca odprtim sesalnim ventilom in glavo čez katerga mora it zrak, zmeril sem presek sesalnega kanala… uglavnem en kup stvari.

Izbiro pa je potrdilo dejstvo da ima S30B36 motor ki veliko bolj diha z svojimi 4 ventili na cilinder in 311 konji, ki jih tale motor tud v sanjah ne bo nikoli videl, fabrško 46mm lopute in dirkači ugotavljajo da so prevelike za njega (max hp na dynotu dosežejo že ko loputa ni do konca odprta).

Uglavnem če bo tole naredilo 45hp po cilindru bom zelo srečen (alpini ni ratalo več kot 43hp po cilindru) in za teh 45hp je 42mm vrh glave zadost.

Dolžino itbjev boš portal na 7.200 ali tam misliš imet blokado?
Na kakšni kompresiji boš fural?

Kot sem že zgoraj pisal, BMW uporablja prevelike ITB-je na prekratkih runnerjih, tako na S38, kot na S50, S54, S65, S85,…

Blokado na 7200-7300
Verjetno si mislil dolžino trobentic, ta bo nekje za 6800, al pa če bo dyno kje drugje lukno pokazal.
Za kompresijo bom točno videl kaj bo z bati ki jih mislim predelat, ampak tam nekje 10.5:1, verjetno še kako desetinko več