Pa da še jaz predstavim svojo E28.
Letnik 1983. Imam ga že cca 4 leta. Letos junija je bil prvič po več kot 20 letih spet na cesti.
Mal tehničnih podatkov:
Motor: M10B18 z uplinjačem
Moč: 90 konjev (v najboljših časih, zdej veretno je kakšen že pobegnil)
Navor: 140 Nm
Menjalnik: 4 stopenjski ročni
Zavore: spredaj diski, zadaj bobni
Oprema: strešno okno, digitalna ura
Medosna razdalja: 2625 mm
Dolžina: 4620 mm
Širina: 1700 mm
Višina: 1415 mm
Teža praznega avtomobila: 1140 kg
Najvišja hitrost: 164 km/h (testirano do 120 več pa nisem mel srca, ker so že takrat obrati na 4400)
Avto je bil v okolici Ljubljane ko sem ga jaz ‘‘rešil’’. Mel je rjo na običajnih mestih za E28 (več na slikah). Trajalo je približno tri leta in pol da sem ga spravil v stanje za na cesto, ker ko sem ga dobil je motor komaj vžgal, menjalnik ni šel v prestavo, ker je bil cilinder sklopke fuč itd. itd. Tako da je bilo kar nekaj dela vloženega.
Želja po starem Bmw-ju se je pojavila ko sem prvič vozil e21 od kolega pri 16 letih in v roku 3 mesecev sem šel po svojo E28, kar je bil sicer mal impulzivni nakup, ker se nisem ravno zavedal v kaj se spuščam ampak na koncu ko je bil registriran je bilo vredno vsega dela.
Seveda avto še ni končan, ker verjetno nikoli tudi ne bo… Ampak zaenkrat je tak kot je se pa vedno neki dogaja in dodeluje.
Še malo slik:
Ko sem ga kupil
Zadnji most before/after
Sprednje vilice before/after
Če maš mogoče kake informacije o avtu preden je bil moj bi jih bil zelo vesel…
Ja je blo kr velik peskanja , rezanja, varjenja in podobno.
Če je kaj zanimanja se lahko na dolgo in široko razpišem, ker materiala za poste mam dost
Zaenkrat je še vse stock ja razen fergazerja, ki je bil menjajn že preden sem ga jaz kupil (v originalu je bil elektronski 2BE zdej je pa gor 2B4, ki je ubistvu enak, razen da nima elektronike).
Sej šparam je ne brez skrbi, je že večkrat blo tut do 6000 sam ne za dlje časa ker se mi zdi da mašina ni v najboljšem stanju ker pije olje.
Če pa kdo ve kolk olja normalno te mašine spijejo, ker mogoče moj pije v mejah normale pa se men samo zdi da je to preveč?
Ja srečn sem biu ful logično , sem bil prvi v razredu ki sem mel avto
Pa prvo popravilo ki sem ga naredu; Menjava pomožnega cilindra sklopke, ker je bil popolnoma uničen. Je ostal odprt tak da ko sem al avto v prestavo je blo tak kot da bi sklopko držal. Ko sem ga dal ven je batek kr odpadu
Nadaljevalo se je z razstavljanjem notranjosti
Zici ven
Tepih ven
Odstranjevanje izolacije
Stanje pleha spodaj
Čiščenje pleha. Sta tremblic pa bormašina z žično krtačo kr neki čaša pela sosedom
Ko je blo na grobo spucano sem odrezu ven ta ‘‘hude dele’’ (če je kdo opazu sem za rezanje crocse zamenju z čevli )
Evo izrezano in ostal je še samo zdrav pleh
Pol sem še vse premazu z rust converterjem
Vmes je blo še švasanje lukenj ampak od tega niama slik
Pobarvano in pripravljeno na novo izolacijo
Pa še izolacija not, to je bil kr en velik milestone ker je blo končno konec težkega dela kar se tiče notranosti
Kar se rje tiče je daleč od najslabših e28 je bil pa kr zdelan ja…
Tepih nazaj not
Sedeži so bli preoblečeni v usnje, od tega nimam slik nažalost. To je pa tut vse kar mam slik od notranjosti.
Na motorju se je menjalo:
Termostat
Filter za olje in bencin, hkrati pa tut cevi za bencin
Svečke
Vodno črpalko
Tesnila na izpuhu
Dobil je še nov inox izpuh tak da je od originala ostal še samo izpušni kolektor
Fergazer je dobil nova tesnila in pa temeljito čiščenje. Menjala pa se je še fertajler kapa, rotor, kabli za svečke, cevke za vakum in pa še par drobnarij
Od elektrike ni blo kaj velik za zamenjat ker je ni glih velik ampak vseeno je blo treba števec obnovit. Not je prišu še radio od e36 ki sem ga dobu kot package deal ko sem neke druge dele kupoval pa mi je kr pasu not ko ma oranžne lučke iste barve kot osvetljitev števca.
Števec je bil obnovljen na nizozemskem, ker nisem nobenega bližje našel
Nadaljevalo se je z podvozjem, kjer je blo menjano približno vse kar se je dalo.
Ta velki kosi so bli speskani in barvani, slike so na prvi strani, da jih ne devam še 1x.
Puše na zadnjem mostu
Za bremze (so slike tut že na prvi strani) so se menjale cevke, diski, bobni, zadaj novi cilindri, spredaj obnovljene klešče.
Je pa v planu letos kar se podvozja tiče še zadnje vilice z diski, novi blažilniki (še ne vem kateri, če ma kdo kak predlog?), Vogtlandove fedre, pa stabilizatorji
Zadnje vilce (je treba še obnovit) pa fedre so že doma za ostalo pa če ma kdo predlog kje in kaj kupit sem odprt za predloge