Poliuretan je vprešan, če nebi zgubil polovice dneva z neposlušnim ležajem za pomožni volan bi bil napredek boljši, ampak kaj čemo.
Prednji most v stanju za montažo na karoserijo:
Zadnje roke so dobile nove ležaje, semeringe in že omenjene poliuretanske puše:
Prišli pa so tudi kosi iz zadnjega naročila, kateri so skrajšali seznam še potrebnih delov na (zaenkrat) precej kratko listo. Gasilska fotografija vseh novih delov, ki bodo montirani v tej fazi:
Danes montiram kovinske zavorne cevi, pot nazaj v šasijo zna najt tudi menjalnik s kardanom, potem pa prideta na vrsto mostova hidak. Zabave polna skleda bo še par dni.
No, resnica pa je, da imam dopust, in šraufam tud med 10-12 ur dnevno. Pozna se, da imam na voljo svetlo, toplo in prostorno delavnico z dvigalom. Pod takimi pogoji se da marsikaj nardit precej efektivno. Ko zaključim z deli na podvozju, se izselim, nakar bo šlo delo dalje v slabšem tempu.
Današnji dan je bil namenjen montaži glavnega bremzcilindra, montaži novih kovinskih lajtung po šasiji in menjavi puš in nosilca menjalnika.
Kovinske lajtunge, metri veselja v plastični vreči:
Čreva na pank! Ker je ta model v originalu imel “dvocevni” sistem, jaz pa bom upgradeal na sistem iz e21 z enojnimi cevmi, sem jih uporabil dobro polovico.
Brez menjalnika in motorja v avtu se da zadevo relativno hitro in solidno zmontirat, tako da sem bil po par urcah kar se šasije tiče fertik, vključno z montažo novega, večjega, bolj glavnega zavornega cilindra vred. Naslednji je bil na vrsti menjalnik, ki se je vzpel nazaj na svoje mesto po tem ko je dobil novega hidravličnega sužnja za sklopko, nove puše v prestavni ročici, nov nosilec in nove kontakte za stikalo rikverc luči. Note to self - nesmem pozabit nalit olja v menjalnik (novega)!!
Nadaljeval sem še z montažo zadnjega mosta, kateri je dobil roke (noge?), stabilizator, diff in puše. Nosilec zanj ga z novimi poliuretanskimi pušami že čaka na šasiji. Jutri prejme še polgredi, nato pa roma na avto. Bi jih dobil že danes, če nebi mačka dobla šplente v oko in je bla cela panika doma. #Bemtimuco
Premik na prednjo os - pesta so dobila nove ležaje in diske:
Perajt za zmontirat!
Ob nakupu je z avtom prišel set vzmetenja, se pravi komplet KAW nižje vzmeti (-50/-50) in amortizerji (sumim da KYB, ker je tjunerska firma KAW zelo zvito prikrila proizvajalčeve logotipe). Ker so novi, jih bom namontiral na vozilo, ter po potrebi kasneje zamenjal s čim drugim. Keč je pa seveda enak kot pri vseh drugih predelovalskih podjetjih - nižje vzmeti je treba nujno pihnit v neko nevarno barvo, in tudi te niso bile izjema - kričeče rdeče bodejo v oči tudi v temi.
Ker sem star in si želim čim manj pozornosti na podvozju, sem jih nesel gumirat na črno. Zanimivo - sprednje vzmeti so krajše kot zadnje. Ne vem če je to pogost pojav, ampak tudi serijske so bile take. Vglavnem:
Po manjših težavah z manjkajočo pušo na eni strani (avto je imel na sebi ob prihodu dva različna amortizerja, različna različna - en Bilstein z debelo batnico (tako kot ma Miha) in en klasičen. Pač, domača sestavljanka, jebiga. Še dobro da v delavnici kjer gostujem ležijo tudi kosi starih Porschejev, in donirane sem dobil uporabne puše ki so sedaj del mojega podvozja Vzmeti so na srečo ravno dovolj nižje, da nisem rabil živet v strahu ob uporabi stiskalcev vzmeti, in sem lahko zgornjo kapo nataknil zgolj s pomočjo stiska roke.
Torej, sestavljeno z svežo kuglo spodaj in friškim domlagerjem na vrhu:
Pa še zadnji most - polgredi so gor, kovinske in gumijaste zavorne cevi tudi, zdaj pa je RES pripravljen na montažo. Ker sem s tem zaključil proti koncu dneva, sem si montažo raje pustil za bolj-svežega-sebe naslednji dan. Aja, to je danes. Zaželite mi srečo!
verzija 1 : KAW komplet (smeti - allroad višina kupil 60/40)
verzija 2 : KAW vzmeti skrajšani amortizerji Jenko (smeti part 2)
verzija 3 : Bilstein B8 + H/R (še vedno previsok)
verzija 4 : Bilstein B8 od E30 + custom narejene srajčke čez bilsteine da sem lahko dodatno spustil podvozje (trenuten setup)
verzija 5 : GAZ Gold (treba še zmontirat)
------------------ ← to je črta
pod črto povedano, ne šparat pa kup sam enkrat
seveda, tudi pri e30 sem probal isto, obstoječe B4 dal na AP fedre 60/40, avto visi, kupim schlechtstrassenpaket podložne gume, avto še vedno visi, menjam B4 za B8, pustim iste fedre, avto perfektna višina.
Ja, sej sem tudi sam podobnega mnenja in tud na hrošču sem menjal kar nekaj kombinacij, preden sem bil zadovoljen. Sicer menim, da je obnašanje podvozja v veliki meri pogojeno tudi z izbiro kombinacije velikosti in značilnosti gum - nizkoprofilna guma na tri cole večjem platišču bo vsekakor drugače sodelovala s podvozjem kot mesnata balonarca na manjših felnah. Definitivno pa ne pričakujem neke kvalitete, in se že spogledujem z nastavljivimi (rumenimi) Koniji, ki se trenutno tudi dobijo. Vendar grem po vrsti, najprej ga spravim na cesto s tem kar že imam oz. je prišlo novo pri nakupu vozila, potem pa dalje.
Dela so se seveda nadaljevala. Prvi je padel prednji most, kateri je skupaj z polžem romal na šasijo in vanjo tudi uspešno sedel, dobil pa tudi nove špurštange in se spojil z vzmetnimi rokami:
Sledila je sestava prednjih zavor. Sčiščene, prepihane in razrjane čeljusti so dobili osvežitev:
Prednja pesta so dobila nove ležajeve in trde diske:
Vse skupaj je združilo par zelo možatih vijakov, zvodovodaril sem še kovinske in gumijaste zavorne cevi, nato pa so se srečali pod prednjimi koloteki:
Po preletu vijakov z navornim ključem, povezanju cilindrov sklopke in montaži posodice za hidraulično ulje je bil prednji del tako skupaj.
Napadel sem še zadnji most, ki je sicer potreboval malce več komolčne masti, a na koncu vseeno popustil pritiskom dvigalke in sedel na svoje mesto:
Zmontirale so se še nove zajle za ročno (pri sestavi ročice ročne zavore, katerega mehanizem in način sestavitve je očitno zdizajniral nek mazohist), nato pa so se nadele še zadnje zavore - tokrat bobni iz modela e21, kateri imajo večji primer (250mm - enak kot so imeli Turbo modeli). Manjša predelava je potrebna le okoli vzvodovja za ročno zavoro, drugače pa je zadeva precej bolt-on.
Zadnje peste so dobile še nove vijake, saj so po prejšnjih nekaj čarali in mi ni bilo všeč da so bili iz zadnje strani odbrušeni. Skupaj z bobni so padli na zadnjo akso brez zapletov.
Ja vem, umazane roke sem mel. Misli pa tudi.
Manjkajo še zadnje vzmeti in amotrizerji ter preluftanje sklopčno-hidravličnega ter zavornega sistema, pa lahko avto postavim na svoje noge; mi je pa zmanjkalo energije in volje se spopadat s stiskanjem zadnjih vzmeti in nadaljevanjem z delom, zato bo to moralo počakat do ponedeljka. Vseeno pa mi firbec ni dal miru, srbele so me šanse da bodo kolese pasale pod blatnike, in nadel sem mu eno copato:
Takole pa zgleda iz oči ptiča:
..iiiin bojim se da je še vedno pretesno za kakršnekoli finalne odločitve ker je podvozje razbremenjeno, je camber na kolesu popolnoma porušen, in ker na mestu ni motorja ki bi obtežil zadevo, sem s poskusom dviga roke z dvigalko samo dvigoval celotno šasijo na dvigalu. Tudi zadaj bo pomojem precej podobno. Očitno bo napeto čisto do konca!
Jst na netu kr pogosto vidim ATSke na 02jkah. Sigurno na cca 10% primerkov z feltnami širšimi od stock 5.5J
Verjetno zato ker se je dobilo ful enih dimenzij in ker so ble relativno ugodna opcija.
Pa ne samo classic, ampak tud pepper pot, celo cup, precej je tud ATS alpina style
Pa tud ne zgledajo napačno na 02
Sej kdaj si je sploh opel popel prisvojil te ATS classic?