Nakup tega, kot bi nekateri rekli “jugoslovanskega jajca” sem dolgo skrival, pa mislim, da je čas, da ga izpostavim. Sploh, ker teh ex-yu inženirskih uspehov ni dosti na tem forumu. Skratka - razlog nakupa je bila mešanica: jugonostalgija, spomin na otroštvo, norost, naključje, radovednost in dobrodušnost, da tak avto ne pade v roke šalabajzerjev, ki bi ga verjetno uničili v letu ali dveh.
Da ne nakladam brezveze: Zastava 101 Confort, letnik 1980, 1.1 40kW, ki je ob nakupu imel slabih 80.000km in je bil v stanju kot ga kažejo spodnje slike:
Kar me je navdušilo, je to, da je avto raven kot “praćka” pelje se lepo, motor tih in miren, v osnovi zdrav. Vse na svojem mestu, ne manjkajo plastike, letvice…
Rezultat je za tak denar dober. Če se pogleda od blizu, se vidi par napak, ampak to ni Bentley, da bi moralo biti vse picikato in da bi se za to sekiral.
No, do prejšnjega tedna se je avto skrival v Valjevu v Srbiji, kjer je bil kupljen in rihtan.
Pripravljena za na pot:
V četrtek sma se pa s kolegom odpravla na road trip proti Sloveniji:
Valjevo - Šabac - Ruma - na AC do hrvaške meje
Nato pa takoj za mejo dol z AC in v smeri Našice, Đakovo, Vinkovci, Koprivnica, Varaždin
In pa prihod v Slovenijo pri Ormožu, pot čez Ptuj, domov, in malo potepanja po Velenju:
Avto je zdržal brez težav, edino vreme ga je sračkalo. Avto se bo čez čas odjavil, da se uredi uvoz in registracija na SLO papirje, potem pa kakor nanese. Nimam ga namena obdržat do smrti. Overall gledano je to finančni kiks, ampak to sem vedel že v štartu. Se mi pa velik del tega odplača ko vidim slike tamalega za volanom.
Za predelave je seznam zelo kratek. Imam nekaj bombončkov, ki so navzven zlo malo opazni. Vidno imam v planu mogoče samo širjene jeklenke.
Radkape so od starejšega modela s tankim volanom in okroglimi lučmi. Confort je imel v originalu te črne čepke. In če bom dal širit, bo to drug komplet. Tako da bo avto v vsakem primeru mogoče vrniti na tovarniško stanje.
Ne najdem več slik rdeče stoenke s širjenimi, sem pa izbrskal to sliko enih širjenih z oglasa, zgledalo bi približno takole:
Seveda z zbrušenim zvarom. Ne vem na katero širino je ta širjena, sam razmišljam iz 4,5 na 6,5 (ali 7) inča.
Men edino kar fali na tem avtu so taokrogle pfl luči in maska. Tele pravokotne so ble res hud estetski downgrade.
Aja pa zadnji pogon, definitivno zadnji pogon fali!
Ja barva je res zanimiva. Sprva bljek, nato se mi je pa ta bljek vedno bolj dopadal. Pa tudi sedeži iz gostilniških prtov in jesenska tapecirunga so mi postali prav nenavadno všečni.
@pero27: avto s pravim pogonom ne gre nikamor, tako da ne skrbi. Tega Conforta s kvadratnimi lučmi sem vzel zato, ker sem fotru njegovega pri 4ih letih nehote spustu po hribu navzdol in obrnu na streho. Pa da se mu kao oddolžim. Za razliko od tega je njegov bil zelen, pa malo bolj divja različica - SuperConfort 1.1 s 64-imi konji.
Zato sem tudi nabavu Webra, kajti:
“Četvrti stepenik je zamena usisne grane i karburatora dvogrlim karburatorom Weber 32/32 DMTR
koji fabrički ugrađivan na Zastave 101 Super/SC i Special. Prema testu SAMa u kombinaciji sa 4-1
izduvnom granom, motor daje snagu od 63 KS, a sa 4-2-1 izduvnom granom, motor daje snagu od 66
KS. Potrošnja goriva se smanjila pri vožnji bez otvaranja drugog grla. Otvaranje drugog grla se oseća
po zvuku motora i pojačanom otporu pedale gasa.”
Mislim, da se je pisalo leto 1987. Takrat 4 letni mulo sem se pretihotapil v fotrov avto, ki je bil parkiran na vrhu hribčka in v prestavi (Zastava 101 in ročna ne obstaja). Ker sem hotu šarat po radiu sem se na sovoznikovo stran nagnu čez menjalnik in ga nehote vrgu iz prestave. Avto je z mano vred začel lezt po hribu navzdol in pridobivat na hitrosti, dokler ni z desno zadnjo stranjo udaril v visoko škarpo pri sosedu bajto nižje. Avto se je pri tem obrnil na streho in po strehi drsel še nekaj metrov. Izvlekli so me skozi prtljažnik.
Moj prvi komentar, ko sem prišel k sebi je bil: “Itak je bil zanič!”