VW T3 DoppelKabine / aka TeTris / 1989

Anzee
Avtomobil: Opel Manta A | Opel Manta B | Opel Monza A1 | VW T3 Doka

Re: VW T3 DoppelKabine / aka TeTris / 1989

Post by Anzee » 04 Apr 2025, 22:41

Peeping_Tom wrote: 14 Feb 2025, 22:01 Hah, men je tud še takrat šel na asconi verzija1 rele na štarterju, pa ga je vrtel v prazno kar sam od sebe, med vožnjo
To se se spomnm k sva se peljala v Litijo po taposirjene feltne enkrat, je blo sam wtf je to :lol:

No, tapetnik je imel cajt in je spedenu zice. Ni original blago ker je mucho dinero, je pa nek kukr cimbolj stilsko ugleden...
Ko sem na gorenjskem prevzel robo sem valda sel v hosto mal pofotkat..
Image

Se frontal, res je biu en mah-fairyland
Image

Zadnja klop..
Image

Pa spredi, najd morm se eno crno plastiko od rokonaslona:
Image

Dons sm se se mal ponoc zezu..
Image

Image

Image

Mi je pa postimu se gretje voznikovega sedeza (strgana zicka), na hrbtiscih sprednjih sedezev dodal zepe, zadnja klop je sedaj iz blaga namesto iz skaja, pa mal je se peno na sedezih podlozu da je vseskup refreshnjeno..

Res sm caku ze sto let da dam stapecirat to notranjost, pa predn sm vse zice dubu pa tepih v notranjosti in vse.. no glavn d je zdej to nrjen :)
pero27
Avtomobil: BMW e21 315 82', Kadett C 1.2N/S 78', BMW E30 318i 87', Kawa KZ400 82' cafe

Post by pero27 » 05 Apr 2025, 01:11

Zelo vzhodnonemško zgleda, I like it! :thumbup: :D
Anzee

Post by Anzee » 05 Apr 2025, 16:57

pero27 wrote: 05 Apr 2025, 01:11 Zelo vzhodnonemško zgleda, I like it! :thumbup: :D
tenks... i guess :lol:
Anzee

Post by Anzee » 21 Aug 2025, 15:15

Julija sem se odlocu da je koncno cas, da naredim tavecji servis na T3. Stevc je obrnil skoraj 100.000km od menjave zobatega jermena. Obenem pa je na 4tem cilindru preplozalo dihtungo na izpusnem kolektorju. Pa ce se dela, dejmo ene par stvari pomenat..

Plan je bil sledec:
- sneti karter, spucat in ven potegnit bit nastavek - 12zobi torx ki se je notri vozil od aprila 2022;
- sneti izpuh, turbino in kolektor
- vrzt dol jermen, gor dat novega in sponar ter nastavit pumpo
- ce je ze vse narazen dat ven se injektorje, spucat, nastavt in nazaj;
- dat nazaj gor zglihan kolektor, nove dihtunge, vijake in matice

Zacel sem s snemanjem vsega kar je na izpusni strani. Kolektor se je izsraufal lepo, downpipe izpuha sem kar odrezal ker sem imel ze novega (ta je zdrzal dobrih 100000km od jeseni 2017, za ceno 100€ odlicno. Pa se je bil OK, sam ce ze imam vse narazen..).

Itak problem z vijaki ki drzijo turbino na kolektor in downpipe na turbino.
Image

Na strani downpipa je zajebaval samo eden, hitro sem ga resil. Na strani kolektorja pa sem imel takoalitako narobe sestavljeno - 4 stojne vijake in matice. Fabrsko pa so 4je M10 12zobi vijaki. VW prodaja te 4 vijake za !!! 100eur !!!. Nasel sem nek komplet z vsemi dihtungami in vijaki za 12eur. Super. No une stojne vijake sem mogu gret, varit gor matice in nakoncu se mal popravljat en navoj v turbini. Drugace pa OK :)

Kolektor sem dal poglihat k majstru v Rozno dolino... 40€ pa je blo narjen naslednji dan.
Krasn koščk
Image

Image

Novi tudi nosilci za izpuh, Prej sm mel neko domačo varjanto...
Image

Malo ekoloske katastrofe:
Image

Mal me je mikal pogledat stanje lezajev, ma sem rajs pustil pr miru haha
Image

Karter sem spucal odzunaj in znotraj...
Image

Ven pa izribaril tudi tega. Romal je nazaj k gospodu Opelpowerju. Hrambe in konzervacije v olju mu nisem racunal.
Image

...
Anzee

Post by Anzee » 21 Aug 2025, 15:57

..

Aja pod maticami morjo bit pri kolektorju baje tudi te podlozke. 2€ po komadu grr :)
Image

No potem sem sel dol vrzt jermen. Najprej vse lepo v fazo pa dol jermen. Mel sem plan zamenjat se semering na vmesni oz. pomozni gredi v motorju, ki poganja vakuum in oljno pumpo. Tole je tale jermenica, zadaj se vidi lepo mastno..
Image

Ampak izkazalo se je, da ma ta jermenica oz. gred za njo luft. Ni cudno da curi. Razdrem vse skupaj, na sreco sem dobil gred ven tako da sem na eni strani snel nosilec motorja in spustil motor dovolj dol da je slo mimo zadnje vezne.
Image

Tko zgleda ta gred.. povrsine kjer drsi po lezaju so ble ok, tudi premeril sem jih in so bile se v specs...
Image

Sem se pa jebal da sem ven potegnil lezaj. Menjal sem samo zunanjega, ker je bolj na udarcu, obenem pa bi moral ven vzeti motor ce bi hotel se notranjega. Malo sem ga tudi z vlecenjem ven sfukal, sam prav dober vseeno ni vec bil :lol:
Image

Image

So pa baje ti lezaji eden izmed vecjih krivcev da imajo ti motorji kdaj slab oljni pritisk. Tezava je tudi ce ljudje prevec sponajo glavni jermen, pa trpita potem ta lezaj ali pa lezaj od naftne pumpe.

Skratka nov lezaj za 9€ sem dobil naslednji dan v taposu (oz zdej euroton). Napresal sem ga not z nekimi podlozkami in vijakom. Dodal se nek oring za 3,5€, nov semering in voila.
Image

Injektorje sem nesel obnovit na diesel servis Cvar na Rudnik. Ta majstr mi je pred leti ze pumpo rihtal in je bil super. Injektorji ki sem jih potegnil ven so bli 130bar (navaden 1.6D motor), turbodiesel (moj) naj bi imel 155bar injektorje. Majster jih je poshimal in obnovil da spricajo lepo in pri breaking pressurju 155bar. Za to je vzel 50€. Jaz bi rekel da precej ugodno. Za vse 4.

Image

Valda sem neroden in mi je en od pokrovcek injektorja padel direkt v glavo. In se zataknil nekam pod nosilec odmicne. Ni ga bilo videt, motor v T3 je ze tako storast ker je nagnjen na eno stran. Pri Doka/Sinka pa imas se malce manjso luknjo zgoraj proti motornemu prostoru. Skratka, cepek sem lahko zatipal z nohtom sredinca desne roke. Potem sem ga nekako s staro spriklo od kolesa uspel porinit toliko skozi nek prostor, da sem ga zatipal potem se na drugi strani odmicne. Po kaksnih 5h urah matranja in spilanja ginekologa sem ga uspel zbezati ven.

No, vmes se je pokrov ventilov posusil (ker sem ga na novo pobarval), fliknem vse gor, nalijem olje. Preverim vse faze se enkrat. Pol odsraufam cevke na injektorjih in verglam da gre ves zrak ven (kar je trajalo kar nekaj casa). Pol pa je koncno palil. Trenutno dela lepo, tako da misija z vmesnim zasukom je dozivela kot kaze pozitiven epilog :)
Fleko
Avtomobil: 41 cilindrov z vseh vetrov

Post by Fleko » 25 Aug 2025, 09:57

:clap: za 5 urno vztrajnost. Jaz bi po eni uri šel motor podirat :lol:

Sicer pa ne vem zakaj toliko truda, sej si se tri leta vozil z nastavkom, kaj je še en plastičen pokrovček :broken:
Get low, no matter how
pero27
Avtomobil: BMW e21 315 82', Kadett C 1.2N/S 78', BMW E30 318i 87', Kawa KZ400 82' cafe

Post by pero27 » 25 Aug 2025, 12:53

To mi je pa ful všeč da ima ta vmesna gred lahko zamenljive ležaje.
Fajn bi blo če bi to več inženirjev ponucalo v motorjih, sploh recimo na ležajih odmične gredi v glavi da ni pol treba dragega line boranja se it vsakič ko kako smet vmes potegne. :roll:
Anzee

Post by Anzee » 26 Aug 2025, 10:11

@fleko: raj se spilam 5 ur k pa da sred ceste spet ceu motor podrem. Pa zares nebi nic pomagal, ker ce bi dal odmicno stran vseen nebi zravn prsu (ima pod odmicno se nek mosticek skrit).

@pero27: Sej nima lahko zamenljivih :lol: v osnovi se dobi lezaje ki jih je treba povrtat na mero, za tazadnjega pa itak ne gre drugace kot da motor ven cuknes. Jz sm mel sreco da sm dubu ze tega na mero, pa da sem menjal pac samo zunanjega...
Post Reply