Zastava 850

Lep pozdrav.

Sem klemen, prihajam pa z Maribora, forum spremljam že kar nekaj časa, sedaj pa imam končno tudi nekaj za pokazat.

Dolgo časa sem imel željo nabavit nek starejši avto in ga obnovit. No danes pa sem končno nabavil :slight_smile: In sicer fičkota :smiley:

Avto je letnik 85, rdeče barve, nekaj so ga že popravlali pa barvali, tak da od daleč ni slab, je pa vsekakor potreben temeljite obnove. Avto bi naj bil vozn,sicer je nevem kolko cajta stal, oz. se vrjetno tu pa tam malo premaknil.S pomočjo kablov vžge,bremze delajo, na vleko smo ga zapeljali, za kaj več pa danes ni blo časa.

Prvi plan je porihtat nujne stvari, ga registrirat, se malo vozit z njim, nato pa kompletna obnova.

Mam pa eno vprašanje, kakšno proceduro uberete ob nakupu takšnega avta. Jasno mi je da je treba menjat olje+filtre.

Slike pa bom dodal, takoj ko ga poslikam malo.

Lp
Klemen

Pozdravljen in dobrodošel na forumu!

olje, filtri, kabli, svečke, ventile nastavit, gume, preverit če ti kje elektrika pušča (no se j to boš kamlu videl če se bo akumolator praznil)
za fičota bi jaz rekel da še preveri stanje gumi zglobov in prirobnic na aksah, da neboš kej na cesti ostal (850ke jih sploh rade žrejo)
pa parkirat pod streho ker verejtno vse pušča vodo :laughing:

Sanjal hrošča, fasal fičaka :smiley:

Kul, jaz ti priporočam v kolikor je vozilo koliko toliko spodobno in kompletno, da ga ne razstaviš prvi dan. probaj nardit tehnično vozno in izpravno pa se malo vozi pol pa ga razstavi in obnovi. Ogromno takih projektov, ko si folk navleče prvega oldija se konča z napol pošvasanim avtom v škatlah. Hudičevo voljo moreš met, da zadevo spelješ do konca v kolikor se z avtom še nisi vozil in ne veš kaj ti avto ponuja in kaj zahteva. Tak, da poservisirat mašino, bremze, elektriko popenzlat rjo in gasa. V kolikor ti bo avto jeseni še vedno kul v kose z njim pa porihtat tak ko treba…

Dobrodošel..veliko užitka v projektu. Ti pa pa Vlado mogoče ne daje slabega nasveta ..tako da počasi pa po pameti ..boljše slab avto pod kozolcem kot pa nič po škatlah :slight_smile:
Glede check liste še malo preveri hladilni sistem, fičoti imajo pod hladilnikom eno loputo katero krmili termostat. pa glede oljnega filtra ..kakor se spomnem so tudi imeli centrifugalni oljni filter na jermenici..tisto je tudi pametno očistit

Hja, tudi plan je taki da se zdaj porihta pač najnujneše, se avto registrira, ter se vozi čez poletje. Seveda se kakšne manjše pomanjklivosti in mehanske zadeve sproti rihtajo.

Sem pa že gledal in ja, ta mašina ima centrifugalni oljni filter. Tak da počasi pljunemo v roke :slight_smile:

Lp

Pa da dodam še nekaj slik

Zelo zanemarjena notranjost…

Motorni prostor

Opravil pa sem že tudi prvi obisk trgovine, vse so imeli na zalogi :slight_smile: Cene pa ko leta 90 :laughing:

Tak da sledi menjava svečk, filtra, olja, dodal bom tudi filter za gorivo, ta teden še grem po eno kovinsko zavorno cev, katera zadaj spušča, ter obnovitev prednjih brezm.

LP
Klemen

LP

si mogoče v pon vleko avto na prikolici mimo pohorske kavarne? :smiley:

Sicer sn doma v tej okolici ja, samo na vleki pa ni bil :slight_smile:

Pozdrav.

Nisem še obupal :slight_smile:

Trenutno sem rihtal delavnico/garažo, tak da imam končno vrata,elektriko :slight_smile:

Na fičotu sem pa uspel zrihtat puščanje zavornega olja z novo zadnjo lajtngo, ter spredaj novi zavorni cilindri, ter obloge :slight_smile:

Je pa po par krajših vožnjah, danes preživel prvo tankanje

in prvo daljšo vožnjo, MB-šentilj-mb :slight_smile: Občutki, nepopisljivi :laughing:

LP
Klemen

Še vedno brca :smiley:

V tem času sem zamenjal olje, ter očistil filter, ter prevozil nekaj kilometrov.
Problem je bil z lučko za olje, katera se je prižgala ko se je motor malo zagrel, sedaj je to porihtano,tudi današnih 20km po mariboru je preživel brez problema.
Problem imam le s svečkami, katere bi naj bile z kratkim navojem, vendar imam glavo z dolgim, tak da so zaenkrat ostale stare. :neutral_face:

Filter ki že dolgo ni bil očiščen :unamused:

Po čiščenju

In sestavljeno

Z svežim oljem proti novim KM :smiley:

Lp
Klemen

kje si kupu to olje in kolko je drago?

Olje sem vzel v firmi kjer delam :smiley: Za več info sn ti pa poslal PM.

sej mogoče bi še koga zanimalo :slight_smile: dej kšno specifikacijo,pa ceno ..tukaj je,mimgrede,forum starodobnikov :laughing:

Ja mene predvsem, kolko ppm ZDDPja ima.

neki gledam ..mineralna olja, imajo pa samo API specificiran .. tako da bo treba njim verjet .. :laughing:
https://www.oest.de/media/pdf/de/07-oestol_produktuebersicht_de.pdf

SG-Obsolete For model year 1993 and older engines.
SF-Obsolete For model year 1988 and older engines.
SA-Obsolete For older engines; no performance requirement. Use only when specifically recommended by the manufacturer.
CC-Obsolete Service typical of certain naturally aspirated, turbocharged or supercharged diesel engines operated in moderate to severe-duty service, and certain heavy-duty gasoline engines. Oils designed for this service provide protection from bearing corrosion, rust, corrosion and from high to low temperature deposits in gasoline engines. They were introduced in 1961.
CD-Obsolete Service typical of certain naturally aspirated, turbocharged or supercharged diesel engines where highly effective control of wear and deposits is vital, or when using fuels with a wide quality range (including high-sulfur fuels). Oils designed for this service were introduced in 1955 and provide protection from high temperature deposits and bearing corrosion in these diesel engines.
CF-Obsolete Service typical of indirect-injection diesel engines and other diesel engines that use a broad range of fuel types, including those using fuel with high sulfur content; for example, over 0.5% wt. Effective control of piston deposits, wear and copper-containing bearing corrosion is essential for these engines, which may be naturally aspirated, turbocharged or supercharged. Oils designated for this service have been in existence since 1994 and may be used when API Service Category CD is recommended.

Pozdravljeni, še dihamo :smiley: ne morem verjeti da je skoraj leto naokoli.

Pa da na kratko povzamem fičko je še vedno v enem kosu :smiley: Na začetku sem odpravil par majhnih težavic z bremzami, ter pregrevanjem, nato pa sem se samo vozil, kolikor mi je pač čas dopuščal, po večini bolj kratke turce, ampak se je vseeno nabralo dobrih 800km :smiley:

Se je pa avto vmes malo popucal, predvsem od znotraj, ter dobil original črno usnjene zice :sunglasses:

Before

After:

Pa še malo kar tak.

Pa leti tut :laughing:

Ker pa eden ni nobeden…

Pa je že gužva

No to pa je bilo to za leto 2016.

Lp
klemen

Niso švoh tele zici! :slight_smile:
Jst šparam ene enake vinilne, samo rdeče, ki jih je fotr pobral iz svojega prvega avta že kakih 30 let nazaj :stuck_out_tongue: Bo treba počas enga belga al pa baby blue fičota najt za not jih zmontirat!

Jebene svinje od ličarjev. Avto ni kaj prida vreden, barva pa še po armaturki…

Zici zgledajo super, edino poleti bo pečica :smiling_imp: Sedeže si kupil take al si dal kaj tapicirat? Iščem nekega pametnega tapetnika za vredu dnar za e21.. :slight_smile:
Mimogrede - kakšni so občutki s fičkotom pri taki hitrosti? Enkrat sem se z enim iz žlahte peljal malo po mestu, v rondoju pri 40km/h mi je že švic tekel.. :laughing:

Sedeži so original, nič preoblačeni. Zato sem jih tudi vzel,ker je bla prilika in so res ohranjeni v nulo, je pa poleti res malo vroče :smiley: . Glede preoblačenja v mb ti pa žal ne znam svetovat.

Glede pobarvane armaturke, tepihov, itd. nekaj so popravljali pa so zgleda kr doma tak malo pihnili, ampak bo vse poštimano.

Lp
Klemen