Jst mam na e30 ta technix 60/60 fedre in niso nič pretrdi… ker so na bilstein b8 amortizerjih. Sej sem mel cel komplet od bilsteina z eibach fedri, ampak oni nočejo it nižje od 40/40. In si enako trdi kot ta-technix (tud število ovojev in debelina žice je ista, samo neobremenjena razdalja med ovoji je bolj raztegnjena).
Ga pa zabija čez jame, ja, ker pride do internega bumpstopa v bilsteinih (ki sem ga skrajšal) in prav je tako, ker drugače bi pa gumo zabilo v blatnik.
Nemorš met mehkega cadillaca za na morje pa fajn nizek avto istočasno ![]()
A niso bumb stopi zato tam, da varujejo amortizer? ![]()
Zakaj jih raje ne zamenjate s krajsimi univerzalnimi poliuretan? So dosti trsi, kot original pene.
Ja, tud zato, ampak tud blatnik in kolotek v mojem primeru.
Jst sem moje bilsteine razstavil, skrajšal bump stope za tretjino in zdej majo približno 2cm hoda, pa fedr ga ina ene 5cm preden se nasloni na bumstop. se pravi 70mm suspension travel, zadna 2cm sta ekstra trda.
Nadaljevanje:
Eno popoldne me je znerviralo, da se vidi modra barva za prvo masko, snamem vse in špricnem na črno

Že nekaj časa sem iskal plastike zadnjih luči, kjer ni oranžne. Po veliko raziskovanja in ugotavljanja, katera kombinacija bi mi najbolj pasala (1 rdeča/3 bele, 1 bela/3 rdeče, 2 rdeče/2 bele, 4 rdeče…), sem videl, da so zadeve kar drage, našel tele rabljene brez znakov uporabe za solidnih 45€ s poštnino vred iz Belgije.

Že od nakupa avta je karburator delal z majhnim zamikom spuščanja obratov po spustu stopalke, pa sem se odločil to pogledat, gre za solex 30/35, dejanska odprtina je 35mm. Na čistem in urejenem delovnem pultu odprem zadevo, in vidim da notri manjkajo dve stvari, vzmet oz. zatič, ki drži plovček, da se ne premika z nivojem goriva, in pa še neka majhna štiri oglata zadeva z zašiljenim koncem, ki sede v okrogli kanal spodnjega dela ohišja (na sliki 1 nad plovcem levo zgoraj - nimam pojma kako se ji reče).

Vse skupaj peljem do kolega, ki mi je dal ta dva dela, prav tako pa sva vse oprala v ultrazvočnem čistilcu. Od zunaj je bil opran z bencinom, tako da je vsa ta ljuba umazanija bila v njemu ![]()

Rezultat po prvem pranju:

Med tem sem naročil set za obnovo, ki pa še ni prišel, tako da sporočim, če je problem rešen ![]()
Super, samo da se dela!
kateriset za obnovo si vzel in kje?
Jaz ne vem kateri je pravi zame…
Hvala za te informacije. Bom razdrl, pregledal, spucal, naročil, zmotiral ter popil pivo ali dva
))
lp
Update nevem kolko:
projekt spuščanje avta je končan. Spredaj sem imel neke trše (beri ne kadett) vzmeti, zadaj pa kadettove sprednje. Koliko točno sem rezal sem pozabil, vrstni red je bil naprej malo zadaj, več spredaj in nato še malo zadaj. Amortizerji so zaenkrat ostali isti, spredaj so Monroejevi, zadaj Lip xD. Še razmišljam če bi spremenil, avta sicer ne zabija, ampak ko je v avtu cca 160 kg, se ob večjih luknjah blatnik malo nasloni na zadnje gume- modre črte na gumah od barve…zato mogoče samo zadaj? mnenja in predlogi dobrodošli ![]()

S homologacijo se še ukvarjam, 5 ljudi mi je povedalo 5 opcij, zaenkrat še vedno ‘‘v postopku’’…
Se je pa pojavila težava ugašanja motorja ob zaviranju. Pred križiščem se lepo pripelješ in pritisneš na sklopko v 2. prestavi, avto pa crkne. Nato vžge normalno, je pa skrajno nadležno in tudi ne najbolj varno. Na neki ravni cesti se ne zgodi res v vsakem primeru, če pa se vstavljam po hribu navzdol pa zmeraj crkne. Ideje?
Glede crkovanja; preveri če je plovec v fergazerju prav nastavljen.
Glede črt na gumah; montiraj bumpstope na amortizerje, da se bo naslonilo na tisto, ne na blatnik.
Glede homologacije: ne si glave z tem razbijat, ti samo vozi avto, noben ti ne bo težil, tud na tehničnih ne. (take so moje izkušnje
)
haha ja to pa je moj kadett
![]()
Evo spet en update ![]()
Med vožnjo po opravkih se mi je začel oglašat ležaj nekje okoli menjalnika. Naročim nov potisni ležaj, zapeljem avto na dvigalko ter snamem menjalnik, nato pa to:

Ker igličnega ležaja nisem imel, sem pregledal še ostale stvari, kot vhodni ležaj v menjalnik, semering v čaši, po kateri se vozi potisni ležaj, izhodni semering iz menjalnika ter velik izhodni semering na motorju, gumico, ki sede v ohišje menjalnika pred ležajem, itd., in se odločil zamenjat vse. Dele sem naročil prvi delovni dan, med čakanjem pa sem zamenjal plutasta tesnila na karterju in na pokrovu verige, tudi plutast ‘‘semering’’ v pokrovu verige, in pa tesnilo med nosilcem oljnega filtra in motorjem.

Na dan sestavljanja sem iz svojega donator menjalnika vzel še čašo, po kateri se vozi potisni ležaj, ker je staro zaradi opletanja osovine malo pojedlo.

Na menjalniku sem tudi zamenjal gumo okoli ročice, ki prestavlja potisni ležaj, in pa senzor vzratnih luči. Košara, kuplunga in vztrajnik so bili v presenetljivo dobrem stanju, zato sem jih samo zmontiral nazaj z malo popravki brusnega papirja.
Prilagam mere semeringov in ležajev, če bo kdo iskal za naprej, vhodni semering za menjalnik ni imel mer na sebi, pozabil zmerit s šublerjem… ![]()
izhodni semering motorja 54/82/11.5
izhodni semering menjalnika 45/62/10
vhodni ležaj menjalnika 6205 NR/C3
vodilni ležaj 410 0003 10
Zdej pa nabirat kilometre. Če bo 1.6. kdo na 3. mednarodnem srečanju vozil OPEL v Laškem, se vidimo!
Vhodni semering za menjalnik je 25x35x7mm, sem jaz ravnokar menjal.
Upam da si to cev po kateri se vozi potisni ležaj zatesnil z dihtmaso na menjalnik, ker drugače bo spet vse mastno (poglej mojo temo) in jo po zunanji strani namazal z neko temperaturno obstojno mastjo (na tastari se vidi da ni blo mazanja in jo je potisni ležaj zakalil).
Bemtiš, to sem delal že prejšnji teden, pa nisem spremljal foruma, tako da diht masa žal ni bila prisotna, namazano pa je tako kot mora bit. Bom pa spremljal če bo mastno in popravil ko bo avto spet dvignjen, hvala! ![]()
Oukejj, za vikend sem bil na kadett c meetu na hrvaškem, vse super fajn, potem pa…

za domov pa se je prižgala lučka olja. Vse okej, če nebi cca mesec nazaj dolil olja skoraj polno (cca 600km prevoženih v tem času)…Pol se pa vprašaš, kaj bi bilo. Motorja nisem še imel narazen, zato ne vem kakšen je notri. Menjal sem tesnila pokrova verige, karterja, pokrova ventilov, semeringe na prednji in zadnji strani motorja, ampak je doma v garaži še zmeri mastno po tleh, prav tako pa mi je začelo metat olje ven skozi filter na pokrovu ventilov (cev, ki gre v ohišje filtra je počila med vožnjo, druge nisem dobil, pa sem dal filter gor). Zdaj pa dejansko ne vem, ali mi je začelo tolko olja spuščat in metat ven, ali ga motor dejansko več požre kot ven izmeče…Kaj naredit, kako preverit kaj bi bilo, oz kako resno je stanje motorja?
Ta ohv mašina kar rada precej diha čez tist oddušek oljnih hlapov na pokvou motorja.
Verjetno je tolk olja nadihala v ta tvoj filter, da ga je čist zabasala z oljem in zdej ne pusti dovolj pritiska mim in ti oljno meglico poriva mim obročkov v cilindre in zgori.
Dej filter dol pa še enkrat probaj z šlaufom.
Pa nisem še vidu kadetta ki bi bil spodaj suh več ko par 1000km
Za začetek ti fali dihtmasa na tisti cevi na menjalniku.
Mnenje isto kot od Perota… zabit oddusek, visok tlak oljnih hlapov v motorju… daj stran tisti mali filter, namesto njega mogoce oil catch can, pa bos videl koliko se nabere..
Na sprednji strani glavne gredi ni semering ampak plutovinasta dihtunga kot vem. Ali si jo pred vgradnjo namocil za 1 dan v motorno olje ali si dal notri suho? Ce je suha, potem jo je scufalo in pusca…
Standard oprema je pluta, ja, sam se zdej dobi namest tega tud semering. Ga mam tud jst na pultu in je naslednja stvar ki je za zmontirat.
Anzee, catch can je v planu enkrat, ampak zdej ni šlo, mamo verjetno žal vsi še neke druge stvari zraven avtov (čeprav bi rajši dal na kadetta
) in je blo treba še tam neki vložit, se pa dobi semeringe in plutaste kot je reku že reku pero…
Evo, tisti gobica filter sem dal stran, in sestavil vse skupaj z cevjo povrata v ohišje filtra, prav tako pa cevko iz fergazerja do cevi povrata.Z gobico je avto laufu celo letošnjo sezono okej, cca 2000km, razen olja ki ga je ven pometalo.
Zdej pa spet rabim pomoč. Po menjavi gobice na cev je avto delal normalno nekje 30min vožnje 50-70km/h, potem pa po 20min pavzi vžge brez problema, ampak če mu ne dodaš gasa, takoj crkne. Sem ziher, da ni tolko hladen da bi rabu čok, sem za hec tut to probu.
Obljubim, da je avto dejansko vozen in je redno v prometu, kljub vsem vprašanjem za pomoč na tem forumu in malo dokumentacij iz prometa ![]()
Ja zdej maš čist drugo pritisk v vakum cevkah, ane. Bo treba še enkrat fergazer in kot vžiga nastavit.
Prej ti je pritisk šopalo v vakum cevke, zdej ti pa dejansko vakum vleče, kot je treba.