Obnova in nastavitev lamelne špere / clutch LSD

Po parih letih vožnje s Torsen špero sem se odločil poiskat kakšen boljše ohranjen diff, po možnosti s krajšim prenosom in lamelno špero.

Pa se je našel, sicer z istim prenosom kot trenutno (3.9), a lamelno špero. Je sicer iz Impreze WRX STi letnik 2014, od zunaj res lepo ohranjen. Senzor temperature gre ven, ker ga nimam kam priklopit. :grinning_face_with_smiling_eyes:

In ker na forumu še nimamo nobene teme o nastavljanju lamelne špere sem se odloču strnit vse kar sem v zadnjih dveh tednih prebral. :face_with_monocle:

2 Likes

Prva stvar je bila preverit notranjost - na pogled all good! Preverjanje backlasha je pokazalo, da je na zgornji meji…in sem se odločil kar pustit kot je. Kako preverjati nasedanje zobnikov, prednapetosti in lufta tu ne bom popisoval.

Next, preverjanje prednapetosti špere (breakaway torque). To sem delal kar z navadnim moment ključem in je bilo pod 28 Nm (to je minimum mojega moment ključa). Odvisno od špere in avta, a za tale moj diff naj bi bilo “street friendly” med 40 in 80 Nm. Bolj racing setupi so okoli 100 Nm. To je navor, ki je potreben da eno akso zavrtiš, medtem ko je druga fiksirana.

Next, razstavit in preverit stanje lamel - ni slabo, se pa takoj vidi razlika med aktivnimi/neaktivnimi površinami:

OEM STi špere so sicer 2-way, 45%. Kaj to pomeni?

1. 2-way (obstaja 1-way, 1.5-way, 2-way): ali špera grabi samo pri pospeševanju, ali ob pospeševanju in rahlo tudi ob bremzanju z motorjem, ali pa v enaki meri med pospeševanjem in bremzanju z motorjem. Za večino fast-street setupov se priporoča 1.5-way, da ni tako agresivna, če v ovinku dvigneš nogo iz gasa.

(https://www.cusco.co.jp/en/pdf/LSD%20Guide%20Final.pdf)

1. 45%: naklon ramp, ki stisnejo lamele ob dodanem navoru (poseševanje). Glede na zgornjo alinejo to v primeru 2-way špere pomeni simetrična kota, 1.5-way bi imel drugi kot večji (npr. 45%/65%).

Moja prvotna ideja je bila menjava lamel, a sem ob razdiranju opazil, da je kar nekaj površin, ki dejansko niso bile v uporabi. To je serijski setup, ki ga lahko prilagajaš po željah in ga je opisalo že nekaj userjev po netu:

( Subaru R180 CLSD rebuild | Z Club Community )

In ker mi je kar nekaj motorsport kolegov govorilo “ti sam zmontirej, da sploh veš kakšno je stanje in kaj bi spreminjal”, sem se odločil samo zamenjat lameli 3 in 6 ter disk 7 obrnit, malenkost povečat prednapetost vzmeti 1, dodat frišno olje in tesnila in send it. Zdaj je izmerjen breakaway torque na cca 38 Nm, kar je še vedno na spodnji meji po specsih.

Kot backup plan, če špera ne bo grabila zadovoljivo, je sicer še nekaj opcij (in order of €€€):

• aktivirati vse površine lamel (zamenjat vrstni red plate/disc)

Zdej pa palit gume! :smiley:

2 Likes

A smo al Nismo? Nismo!

Roba pripravljena za naslednji remont. :grinning_face:

2 Likes

A ti si ta backlash in breakaway torque sam šel preverjat, al imaš koga? :thinking: Js si tega nekak ne upam sam, načeloma imam zmenjeno konec meseca, da se bo dala špera not…

Preverjat ni noben problem, dokler si zapomniš kako si narazen dal in enako nazaj skup sestaviš nima bit kaj.

Bi pa rekel da je nastavljanje nasedanja zobnikov bolj pain kot pa štelanje špere (breakaway torque / prednapetost). Tisto je ful zamudno, sploh če moraš spreminjat višino piniona…

Zdaj me pa zanima, zakaj si se sploh odločil, da boš vendarle dal lamelno not? :slight_smile:

Zadnje čase tako hvalijo torsen špere, kako so bolj smooth pa brez vzdrževanja, da me zanima, kaj te je tolk zmotilo, da greš menjat? :smiley: Samo tisti spin, kadar je kolo v luftu, ali kaj drugega?

Prejšnji diff je bil že malo zmatran (malo tulil, malo preveč lufta), pa sem se odločil kar celega zamenjat, hkrati pa še stestirat razliko vs. Torsen. Idealno bi imel še krajši prenos (4.1), ampak jebiga…se je lih našel tale lep primerek s 3.9 prenosom in sem vzel. Firbec torej, sploh ker je cel internet pameten kaj in kako, v bistvu pa furajo odprt diff ali pa FWD. :wink:

Kar se Torsen špere tiče jo jaz lahko samo pohvalim - meni je delala vedno super, brez enega minusa. :slight_smile: Tudi na Racelandu, Vieffedrift, Lindauring,… Da bi spravil kolo v luft? Vsaj na mojem avtu si tega scenarija ne predstavljam…razen če bi kam zapel in gre na streho. :rofl:

1 Like

Na pisti se lahko zgodi, da dvigne pogonsko kolo, ce zapelnes cez robnik.

Dej povej ce obcutis razliko med eno in drugo?