Zadnje case razmisljam, ali se sploh obstajajo v sloveniji kaki stari avtobusi iz obdobja 70ih in 80ih, ali so jih po letu 1990 res vse sli stran vrect in razrezat… Skoraj ne morem verjet, da se ni nic ohranlo. Gledal sem forume juznih sosedov in tam zadeve se obstajajo, kako je pa pri nas?
Pred leti je bila v Svamzovi reviji predstavljena obnova Mercedesa, mislim da iz 60ih in je bila koncna cena precej ubrisana, kot trosobno stanovanje v Pivki.
Ene 5km od mene v Gorenjih Sušicah je en model k sicer izdeluje leder izdelke (kavbojski škornji, rokavice, sedla itd.) pol ma pa za zraven še en obnovljen avtobus, bi reku nekje 60s/70s, ki ga renta za poroke, fešte itd.
Bom pogledal naslednjič znamko in model ko grem mimo.
Firmi njegovi se pa reče Koral ![]()
Mogoče je isti:

Ma saj tega je v Mariboru kr nekaj. Veoila/Arriva(al kaj so zdaj, saj ne vem) ima enega starega benza, še iz certusovih časov.

Potem je tu Joško z njegovo zbirko avtobusov ..
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GpYM2Dsuj14[/youtube]
Potem pa še maš enega doubledecker-ja na pobrežju čist ob cesti ..

Vrjetno sem kakega še pozabil ..
Eden je tudi dostikrat parkiran ob bohinjskem jezeru: https://www.google.si/maps/@46.278946,13.8676284,3a,75y,186.32h,83.2t/data=!3m6!1e1!3m4!1sKOskwf4KAJcvqqt_zT9gKQ!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=en
Deluje mi nek oldschool ameriški…
Mene zanimajo kako man-i, ikarusi in tamovci iz 70ih in 80ih.
a si mislu na tole ?

Ni mislu tega - poglej Google maps link ki ga je dal Lauko. Nek tak kot ta ki si ga nalimal vendar brez rilca in zeleno bele barve ![]()
Ne, tole:
![]()
pa tut tale ni tko slab:
![]()
So pa to Blue Bird avtobusi.
Pa to so novi avtobusi.
Mene zanimajo tele zadeve:
http://www.autoslavia.com/pravi-nemac-iz-ikarusa/#.VnGiYspGaQE
Polovico teh avtobusov ima LPP še vedno dnevno v uporabi:

Pa valda, “harmonika”

Nekaj je treba naredit, da tega preklopnega mana in sanosa ne dajo v razrez, ko jih ne bodo vec uporabljali, ampak se jih ohrani.
Ta od Korala na Sušicah je mensezdi Man Diesel, ne Mečka, bom šel pogledat
Sanos je, z mercedezovim motorjem. Vecina sanosov je pomoje mela mercedesove sasije in motorje.
En tak tamov avtobus iz 80tih stoji v razvanju in služi kot skladišče če bi si ga kdo slučajno zaželel
jaz 100% podpiram take akcije
Daj naredi kako slikico, ce bos mimo hodil. To bi moral bit v vsakem primeru skupinski projekt. Treba to kulturno dediscino ohranit.
Tam greš bolj teško mimo, ker je konec ceste
Tukaj je on, če boš šel pogledat ..
Jaz že mam svoj kos TAMa je čas še da drugi kaj naredite ![]()
Pa valda, “harmonika”
par zanimivosti z wikipedie:
moč motorja: 162 - 179 kW
prostornina: 11.410 ccm
dolžina: 16.480 mm
širina: 2.500 mm
višina: 3.010 mm
teža praznega vozila: 13.330 kg
največja dovoljena masa: 24.000 kg
število vrat: 3-4
število sedežev: 1 + 33
število stojišč: 120
poraba goriva: približno 45 l/100 km
V Ljubljani še vedno vozi nekaj vozil, ki so dopolnila 20 let in imajo prevoženih že nad 1.200.000 kilometrov. Zagrebški avtobus int. št. 586 (v uporabi od 1983 do 2006) je dosegel kar 2.000.000 km.