1988 Chrysler New Yorker Landau (Mark Cross Edition)
Če sem avto predstavil na a.com, ga bom pa še tu, ker tako bolj sodi sem kot tja.
Saj želja je bila… Nisem pa imel v planu. Bila je dobra priložnost pa sem se na hitro odločil in pograbil.
Ta pa je/bo daily driver. Tudi za zimo je mišljen.
Zadnjič ko nas je pestil žled in izpad elektrike sem škatlo pripeljal domov.
Bom bolj skromen s fotografijami…
Tehnični podatki:
sprednji pogon
d/š/v: 4917/1740/1359 mm
medosna razdalja: 2649 mm
prostornina prtljažnega prostora: 467 dm3
teža(curb w.) 1486 kg
motor: 3.0L V6 60°, 2972 cm3 / 181 cui, SOHC
večtočkovni vbrizg
moč: 101 kw, 136 hp / 4800
navor: 228 Nm / 2800
menjalnik: TorgueFlite A670 / 3 prestave, lock up converter
velikost pnevmatik: P195/75R14 WSW
najvišja hitrost: 177 km/h
0-100 km/h (s) … 12.9
mpg (city/highway/comb.) 19/26/21
Chrysler New Yorker Landau. Gre za bolje opremljeno različico. Osnovni model se je leta 88 imenoval Base(kasneje Salon).
Landau zaradi vinil strehe zadaj. Mark Cross pa zaradi “ta hudih” usnjenih sedežev. Dodatno podloženi kjer je možno. Ubistvu naj bi šlo za leather/vinyl kombinacijo.
In če naštejem:
Landau vinyl roof
pinstriping
električna antena
“corner lights”
-“wire wheels” pokrovi koles
“rocker panels”
Mark Cross usnjeni sedeži + vratne tapete
6 sedežev (čeprav sta sredinska spredaj in zadaj res zgolj pomožna)
sprednja klop deljena 50:50
sredinjska naslonjala za roke (spredaj in zadaj)
servo volan nastavljiv po višini
centralno zaklepanje( avtomatsko zaklepanje vrat pri hitrostih nad 15 mph )
zunanja ogledala na električni pomik
električni pomik stekel z zaklepanjem
voznikov in sovoznikov sedež sta električno nastavljiva ( 8 smeri ), naklon je ročni
Ha, tale je kandidat za oldija z najdaljšim imenom na forumu
Drgač pa hud voz, tole mora biti komot ko dnevna soba,
edin malce me je presenetilo, da ima pogon na napačni strani…
Oba imata dolgi imeni, oba imata “Landau” v imenu
Pogon na napačni strani, kateri mi bo pozimi prav prišel!
Marsikateri amerikanec je konec 70ih ali skozi 80ta dobil pogon spredaj.
Ena prvih sta bila Oldsmobile Toronado/Cadillac Eldorado konec 60ih.
Še bolj zgodenj je bil Cord, že v 30ih.
Avto mehak in uboben. Sedeži so ekstra udobni. A kaj kot pravijo na a.com je motor neučinkovit
Tole je razred imanovan “personal luxury”. Razred, ki ga v evropi nikoli nismo zares poznali. Ubisvtu ga tudi v usa ni več. Avto “naloudan” z vso mogočo opremo… bistvo pa udobna in ležerna vožnja.
V 80ih so bili motorji kar precej prikrajšani pri moči. Upam, da mi ni potrebno razlagati zakaj je prišlo do tega.
Zame motor dobro opravlja svoje delo. In seveda dohaja zahteve sodobnega prometa.
Toronada si kar nekako lastijo kot prvi ameriški avto z FWD .. mogoče zato ker je bil serijski avto .. in to je bilo leta '66
Mimgrede .. meni prav '66 Olds Toronado prekaša v obliki marsikaterega ameriškega mišičnjaka ..in en cajt sem bil celo obseden z mislijo da bi enega imel ..nikoli se ne ve
Mit? Nimam problemov z vožnjo RWD avtomobila. Vendar ko je sneg je avto nepremičnina.
Saj ima skoraj nove celoletne gume, vendar v kombinaciji z RWD in “odprtim” diffom to ni dovolj.
S seboj pa tudi ne mislim voziti 100+ kg peska…
Po ravnem bi šlo… vendar če želim domov moram narediti 300+ metrov višinske glede na Ljubljano.
Tu je ta problem “nepremičnine”…
Seveda bi imel kakšno 4x4 made in usa vozila, vendar bo zaenkrat FWD na Chryslerju več kot dovolj.
Kaj naj rečem, ja super! Jaz bi tudi tako vozil, sem vam fouš. Ubistvu bi rad to videl in se kaj novega naučil!
Nimam se za posebno dobrega voznika… čisto povprečje. Mi pa ameriške škatle res ne delajo problemov z vožnjo in parkiranjem.Večji avto je lažje in lepše vozit.
S Thunderbirdom je tako, da je dal skozi dovolj zim v Torontu. Tako, da mi ga je škoda, da bi ga vozil celo zimo po pesku in soli. Saj ga vozim do prvega snega, pa čeprav vmes tudi že solijo. In še vsako leto sem v decembru, januarju ali februarju našel kakšen vikenda ali dva da sem ga zapeljal naokrog. Allseason gume se mi ne zdijo slaba izbira, so zaenkrat na obeh avtomobilih in so za mene ok. Vem, da bi dobre zimske gume na Thunderbirdu naredile veliko razliko, vendar nima volje, da bi se v snegu z njim vozil v službo.
Bo pa tudi chrysler jeseni najverjetneje dobil 15" platišča s zimskimi gumami.
Imate internet in pobrskajte.
Jaz imam na obeh avtomobilih all season gume. Ford ima Maxxis MA-1(pred tem Hankook, modela se ne spomnim iz glave…), Chrysler pa Goodyear Viva 2.
Allseason gume imajo M+S oznako! Po profilu so gume precej podobne zimskim, sigrno pa niso tako mehke kot zimske, saj se poleti ne obrabljajo tako hitro. Vem, da v Kanadi novo vozilo pride serijsko opremljeno z all season gumami.
Pa velika večina gum z belim robom je all season.
Savina all season je Adapto.
mislil sem bolj v smislu; zakaj ti zdaj vsi težijo z temi zimskimi gumami, ko pa ima 95% folka za zimske gume neke M+S (ponavadi sava eskimo)
to pa zato, ker sem pred časom brskal po netu za izklljučno zimskimi gumami standardne velikosti za E21 (175 70 13) po raznih gumedirekt in podobno in nisem našel niti enega modela izkjučno zimskih
zato sem dobil vtis da moraš met že skor veze v kaki rally ekipi, da kaj takega pri nas dobiš
in se mi je čudno kaj bi radi vsi zimske gume od tebe, če jih pa ni za dobit…