Sem mislu da mam polmat PUR v piksni, pa je bil gloss.
Jebiga, you can’t win them all
sev vsaj tolk ne svet, ker je strukturiran vlitek…

Okenček od posodice bom pa postružu ko dobim perspex palco po pošti
Sem mislu da mam polmat PUR v piksni, pa je bil gloss.
Jebiga, you can’t win them all
sev vsaj tolk ne svet, ker je strukturiran vlitek…

Okenček od posodice bom pa postružu ko dobim perspex palco po pošti
Kaj si uporabu za osnovno ploščo od sedeža in kje si kupu peno?
Osnovna plosca kot vem je Forex plosca, peno loh pa ti verjetn najblizi dobis v Plama-pur v podgradu (al kje so ze)..
Plošča je res nekaj v forex stilu, ja, uglavnem PVC.
Ploščo in peno pa sem nabavu na kickstarterju
sam ne na unem ampak na tem: https://www.kickstartershop.de/
Tej peni se reče “reciklirana pena” in je precej čvrsta in se zato tud lepo obdeluje. Jst sem je dal tokrat 40mm, bi si upal dat tud samo 30mm, pa še vedno udobno sedet brez da te kaj žuli.
Ketno sem imel čez zimo v paci; jeseni sem jo dal v ultrazvočni čistilc, nato pa potopil v 85W olje. Zdej sem jo obesu pod strop za en teden, da se je scedila in jo nataknu nazaj na motor.

Še prej sem z sprednejga zobnika odstranil ta štift, ki je bil del mehanizma za avtomatski dvig stranskega stojala (samo dodaten vir vibracij ko se vrti), postužil štoplc in ga nabil not.

Sprednje žmigavce sem mislil montirat namesto šraufov, ki držijo žaromet, vendar se ej izkazalo da bo premalo prostora zaradi vsega kar je na ročkah. Naslednja izbira so blili šraufi, ki stiskajo spodnji tripple clamb ob cevi vilic.
zato sem original šraufe povrtal in naredil puše, da bodo žice žmigavcev lahko skrite in zadevo zavaril skupaj:

Nazaj sem zmontiral sprednjo zavorno čeljust, ki je nalašč nisem šel barvat, da ostane malo patine na motorju

Motorju sem namenil tudi novo opleteno zavorno cev, za katero je blo treba nardit en pameten bracket, da ne opleta

čri čri čri ![]()
Elektrika!
prvič sem se lotil delat neko celotno napeljavo v vozilu in vse razdret v prafaktorje, ven porezat kar ne rabim, dodat nove tokokroge itd. Zadeva vzame precej več časa, kot bi si mislil. Sem bil pa presenečen, da je nakonc vse iz prve delalo, brez vmesnih preizkusov, ker je res ene 200 šans da vmes kej zajebeš in narobe povežeš ali preveč izrežeš.
Tkole je zgledala na začetku napeljava

Pobral ven česar ne rabim, in dodal par stvari, krajšal pa še nisem, to sem potem na motorju

Potem sem zadevo obleku v tist mrežast sleeve, z lepljivo termoskrčko in zamenjal vse konektorje, vključno z kontakti, to je vzelo ful enga časa

Tolkle je ven letelo; pol kile potamalem

In tako to zgleda na motorju; čimveč napeljave sem probal skrit za ali v cevi za clean look

Treba je blo še zmontiral akumolator in starter rele, ki sta skrita v nosilcu ki sem ga našvasal na okvir pod nihajko.
Najprej sem ugotovil da sem zajebal, ker sem bracket za starter rele našvasal tam, kjer gre ketna ![]()

Zato je moral it in sem moral najt mesto za rele na drugi strani, kjer pa je linkage za zadnjo bremzo in je šlo zlo na knap.
Najprej sem naprintal nosilec ki sem ga mislil nalepit na akumolator da bo nosil rele, ampak je bla tud ta minimalna debelina nosilce preveč za prostor ki sem ga mel na voljo.

Potem sem se spomnil da lahko kar iz bakra naredim povezavo na + pol akumolatorja in nosilec v enem. Ker je korona sem našel eno bakreno cev v vogalu in jo sploščil in iz nje naredil ta nosilc.

Za povezavo - pola akumolatorja pa sem naredil verjetno najkrajši ground strap v zgodovini ![]()

Tko da elektrika je fertik in mi mal iz ušes gleda, če po pravic povem ![]()
Super ti to rihtaš
Kje pa se dobi nove konektorje / kontakte ? Hvala
Na ebayu se dobi takele komplete: https://www.ebay.co.uk/itm/40-Set-Motorcycle-Car-Electrical-2-8mm-2-3-4-6-Pin-Wire-Car-Connectors-Terminal/263444542510?hash=item3d5684b42e:g:3bgAAOSwlpZaYBM0
Iščeš to 2.8mm dimenzijo.
Dobi se tud samo pine, sam ne pašejo v stare plastike, ker je novi standard 2.8x0.8, stari pa 2.8x0.5
Fergije sem razstavu v prafaktorje

Vrgu v ultrazvočni čistilc
prej:

potem:

Naložba v ultrazvočni čistilc takoj poplačana ![]()
In zloženi nazaj z vsemi novimi tesnili

Dobil so še nove gume za povezavo na blok in pod filtre, potem pa sem jih zmontiral na motor, vključno z pipico za gorivo na rezervar in frišnimi cevmi za vakuum (avtomatska pipica) in gorivo.

Standardni main jeti so bil 88, zaenkrat sem dal not 90, ker bo z pod filtri in novim auspuhom več zraka v mešanci, bomo vidl kako se bo obneslo, mam pa še par večjih pripravljenih na zalogi. Samo bo pa treba z naslednjim korakom pri main jetih tudi pilot jete večat, teh se pa ne dobi kar tako in bo treba ročno vrtat.
super ratuje to . Jst bo mogoče feltne ruknu v zlato , ker me spominjajo na kšne stare race markezinke ![]()
Ja, mene tud
al pa na une retro BMX mag-wheel kulese.
Sam zlate pa ne bodo, ker bi blo preveč različnih barv na motorju. Kle mam že črno, srebrno pa rjavo (ročke in zic). Morjo bit max 3 barve. Že ta rdeča črta na rezervarju je mal tumač, sam je pa huda retro grafika, zato bo pustu…
Mogoče bom tadruzga naredu rdečga pa z zlatimi feltnami.
Auspuh! ![]()
Končno je prišel naročeni inox in fila za auspuh 38x1.5mm je ves materjal:

Najprej sem naredil inox nosilc za tele krom “dušilce” z ebaya. “Dušilce” praim zato, ker je noter ena bezvezna premajna perforirana cev povita v mogoče 3mm strešne izolacije. Ampak itak sem vedel da bom jedro vrgel ven - zanimala me je samo zunanja kontura.

Nosilc visi na spodnejm šraufu, ki drži motor na okvirju, takole zgledajo Đejms Bond torpedi na svojem mestu:

Takole pa novi inox inserti za dušilce; pomembno mi je blo, da je notranji premer cevi čez cel auspuh enak, pa kroma tud en morem glih varit na inox, zato je perfororan insert ubistvu del auspuha, varnen na cev na buttweld, ohišje se pa povrh natakne (ravno obratno, kot je to narjeno ponavadi) kot se vidi na drugi sliki.

Takole sem se spedaj z krivinami lovil (sem si precej zakompliciral lajf, ker spredaj kote določa motor, zadaj pa dušilci, ki so že fiksno montirani, zato je treba kote polovit na sredini auspuha)

No, ampak se je po nakaj fleksanja in brušenja vseeno vse lepo izšlo:

Se mi zdi, da auspuh lepo vizualno uokviri mašino in optično poveča sprednjo polovico motorja. ![]()
Pol mi je pa argona zmanjkalo in moram počakat do jutri da vidim če mi ga bo ratalo dobit da zadevo do konca povarim ![]()
iz cilindra dol bi mogu bit kot malo bolj zaprt. Vem da je tako bolj enostavno , pa tudi zgleda ne slabo ![]()
Kokr nisem za motorje…sam tole ne zgleda švoh. ![]()
E, vidiš; pri prejšnjem auspuhu “home made akrapoviču” je bila cev tam čist vzporedna z cevjo okvirja, pa mi ni blo všeč, sem dal namenoma bolj vertikalno da optično poveča in naprej pomakne srebrno maso mašine in auspuha napram črnemu okvirju in rezervarju.
Evo to je prejšnja varjanta z snetim dušilcem; envem, no, men je zdej motor zgleda bolj nabit in nasploh boljš:

Ja sej nebom mel nč proti, če se še ker okuž pa se kdej tud z mopedi dobimo ![]()
Al ga maš pa sam za v dnevno sobo da prah brišeš, če te je strah se pelat, tko ko Žan.
![]()
Vrhunsko ratuje tole! Tut mene mika da bi en dan kej tazga naredu, sam moj bi biu bl skropucalo
![]()
Luštn zgleda! Zdaj moraš še rdečo linijo na tanku prefarbat v tako, kot je zic pa bo 1a
Mogoče bi blo res zanimivo, sam je sedež že pri tapetniku v obdelavi ![]()
Sem dobil plin in zašvasal zadevo

Potem sem si pa pri tastu, ki dela rosfrej ograje sposodil to čudovito napravo, ki čudežno odstranjune vare, res je vredna svojga dnarja:

Ker sem že imel to zadevo, sem potem še vse cevi spoliral do enega takega finega brushed finisha; prav v špegu nisem hotel, ker se potem vsaka malenkost gor pozna na cevi takoj
Motor je vžgal po dveh obratih, za 1. maj okrog 1h zjutrej; sosedi so bili navdušeni
Auspuhi so mal (velik) glasni, bo treba neke lizike montirat al pa neki tazga. Tud mal več backpressurja ne bo škodlo.
Rostrfrej auspuh je že začel lepo barvo dobivat po par 10 minut laufanja ![]()
Postružil sem nastavke za merit vakuum na fergazerjih

In naredil “komparativni manometer”
(cev na dili nafilana z vodo), da sem lahko zbalansiral fergazerje, kar je v primeru ko imaš samo dva fergija ekstra enostavno opravilo.

Major update!
Ok, jst bi se vozil, zato sem začasno naredil tale nosilc za obratomer, da ne bom na slepo mašine navijal:

Števc je seveda fizično previsok, nižje se ga ne da stlačit, zato imam en sideproject v paci, ampak trenutno bo tole dovolj dobr:

Potem tale oknček na posodi za zavorno tekočino je zjeban, pleksi je v pošti in ga čakam že en mesec, zato sem začasno naredu aluminjastga.

Ker sem uvideven do sosedov in do mamic z vozički
sem naredil lizike za v auspuh, z tako izvedbo se da nastavljat backressure in glasnost, ker jih vrtiš kot metuljčke v fergijih:

Z pravokotno postavljenimi je blo preveč backpressureja, zato sem jih posavil na enih 45°

Podporo za akso menjalnika ima ta motor zanimivo rešeno z semeringi… v naki bizarni dimenziji 13x22x5.5, ki je pri nas nobena štacuna nima niti v katalogu, čakam da pridejo po pošti, za ta čas pa sem postružil nadomestke iz najlona, mogoče tud trajno stanejo (to ne rab nič tesnit, ker samo popirajo akso menjalnika v pokrovu ketne; semeringe so verjento zato dal, da ti šmir od ketne ne pronica ven in maže pokrov:

Zajla sklopke je z temi ročkami zdej čist predolga, zato sem postružil nov zaključek za v ročko, skrajšal ohišje zajle in noranji kabel in nalotal nov zaključek. Z variantami kjer se zakjuček gor šraufa se jst nebi igral, vsaj pri bramzah in sklopkah ne, ker rado enkrat čez eno leto zdrsne, ko je najmanj treba.
Zanimivo da je original zajla sklopke bla preveč kvalitetna da bi jo lahko lotal; na noben način se je cin ni hotu prijet, zgleda so posamezne žičke prevlečene z nekim teflonom. Potem sem šel v lokalni Agroservis po generično zajlo, ki se je pa super lotala.

Ko lotaš zajlo je pomembno da ne greješ same žice, ker rata krhka in se hitro strga. Zato sem si zimproviziral solder pot in potopil zaključek na zajli v cin, da ga je potegnilo v konec zajle. Uporaba kolofonije je seveda obvezna.
Od tapetnika sem tudi ekspresno dobil nazaj stapiciran sedež. Še celo dodatno se je potrudil in tudi dno stapiciral ![]()

Tko da evo, projekt je - rečmo temu - fertik!
(sej vemo kako je z temi stvarimi
)

Danes sem precej teh stvari dokončal, ko sem bil fertik, je pa valjda začel dež padat
ampak sem vseeno šel odpeljat en victory lap, pa četud samo 1 km. Zadeva zdej ko je nastavljena potegne nenormalno za svojih 40 konjev.
Nekaj pri tem ima sigurno veze tudi teža; tovarniška: 170kg brez bencina, nova: 137kg brez bencina
to ga pomojem kar pošteno kvalificira v kategorijo pravih cafe racerjev.