men obicajno z takem orodju uspe dobit “kugle” vn ![]()
Tamala macolca iz leve in desne, pa zih pade ven ![]()
Gedore macola ![]()
Pa kje vam je lokal patriotizem porkamadona!
![]()
Evo mi je ratal.
Sem si sposodil to orodje in snel v pol minute, je pa kar močno počilo tako da res ni hotelo vn. Sem pa s svojimi predhodnimi poskusi poškodoval gumo tako da bom vseeno moral kupiti nove.
Deli so poceni in pivo je drago ![]()
Da nadaljujem

Ogledalo sem iz šipe prestavil pod strop.

Feltne so zrihtane.

Vse sestavljeno in priklopljeno
Motor je tudi po dolgem času spet zaropotal.
Tuki pa se spet začnejo vprašanja
Motor namreč začne hitro pridobivati na obratih brez da bi pritiskal na gas in ko ga ugasneš noče ugasniti ampak se nekaj muči dokler ga ne zadušiš, ko pa ugasne iz fergazerja pihne hlape.
Dobi preveč bencina? Po svečkah sodeč je že prej delal precej na mokri strani.
Potrebuje pa nastavitev ventilov ker je še preden je šel v garažo imel probleme pri speljevanju kjer je izgubil vso moč.
(diagnoza mojstra da ne bo kdo mislu da sam tkole diagnosticiram
)
To maš pa zelo čudno situacijo;
To da gre kar sam v obrate bi meni dalo mislit da ti nekje pušča zrak, najbolj pogosto je da je os od metuljčka (lopute) v fergazerju znucana in tam mimo vleče dodaten zrak v motor in ima zato visok štandgas.
Drugače motor se ugasne tako da se mu vzame iskro, potem se nima več kaj matrat… to kar si opisal se drugače kdaj zgodi z kakšnim dizlom ki “pobegne” ker ima zelo znucane obročke in začne kurit motorno olje ki uide mimo njih.
Ne vem kako bi se to lahko zgodilo na bencinarju, ker niti dovolj koptresije nimaš za kaj takega…
to se je na kolegovi r5 isto dogajal.. ugasnes avto on se kr lavfa ![]()
pa se noben ni poglabljal zakaj se to dogaja, tk da ne znam pomagat ![]()
preveri uzig pa te zadeve, ker kot je pero rekel ko obrnes kljuc ni vec elektrike in posledicno ni iskre in avto pac crkne, vsaj moral bi edino ce mas se kje kaksne kondenzatorje pa da se nekaj casa filajo spulo pa da mas iskro ??
to se je dogajalo ko je bil še bencin svinčen ..in ko si v motor za super 98 oktanski bencin tankal normal 86 ![]()
Ja kolega, ki je leto dni nazaj šel s katro v Afriko je imel isti “problem”. Pravi avto dela vse v nulo, vžiga ko šus, edino težko vgaša ![]()
Evo obrati so se umirili, zgleda je nekje okoli zračnega filtra preveč zraka not vleklo. Mašina ki ne ugasne pa ostaja problem,
pojavi se samo ko je mašina segreta, mrzla normalno ugasne. Tko da ni električni problem?
Zgleda je to pogosta stvar
bom poklical majstra v Žiri pa se pozanimal.
Preveč predvžiga, prenizko oktansko število goriva (poskusi s 100oktancem)?
Leeeta nazaj (časi fičkov) so se ti problemi pojavljali ob prehodu na 91oktanski bencin, saj je prihajalo do samovžiga zmesi.
Si prepričan da se motor ne pregreva?
Pomoje je še najbolj verjetno da ima ali prevroče svečke in začnejo žaret al pa kje kak oster rob ki začne žaret in to poskrbi za vžig…
za ta motor strogo 100 oktanc. Pogledat vzig in malo pomenjat potrosno kramo v kolikor je stara (svecke,…). Drugace pa le poklici v Ziri, vsekakor pravi naslov. ![]()
100 oktanc v katerco ? a ma kaksno posebno masino tale o kateri se govori ?
Vsi reagirajo tako, jap. Dejstvo je, da so bili npr. tudi 2CV motorji ze v osnovi zasnovani (in nastavljeni) na super bencin (tudi pise v navodilih za uporabo; "oskrbujte svoje vozilo vedno samo z super gorivom). Predvzig je bil takrat nastavljen na najvisje stevilo oktanov na trgu. Ker pa se je le to z leti spremenilo oz. povecalo (na 100) je potrebno zadevo se zamaknit za par stopinj. S 95 oktancem in/ali zelo starim bencinom lahko tako zelo hitro pride do klenkanja. Nisem pa ne avtomehanik, niti nimam kakih specialnih znanj iz motoroznanstva, lahko samo predam naprej znanje starih mojstrov (kot je bilo razlozeno meni). ![]()
Nisem pa zasledil v temi, ce je bil motor kakorkoli obnavljan? Morda bi bilo dobro ocistit tank za bencin, zamenjati bencinsko napeljavo, ocistit, pretesnit in na novo nastavit vplinjac, menjati vzigalne kable, nastaviti vzig…
Ja svinc je zelo dober octane booster, če je mašina nastavljena za osvinčen bencin pa jo laufaš na neosvinčen bencin rabiš temu primerno višje število oktanov.
ja to z svincem je tud nekaj, drugace pa sem enkrat slisal, kak so ze naftalin kroglice …to bi naj tud boostalo oktansko stevilo.. al pa sem zaj kaj zamesal v glavi
skratka probaj te se z aditivom svinca, pa za ziher se das 100 ko zraven, ce pa se pol ne vgasne te pa svecke bolj za vecjo temperaturo..
pa pol povej kaj je resilo problem ![]()