'74 VW 1303

Mnja no :smiley: niso poceni, niso pa neplacljive. Na wseeju sem se pogovarjal s temi modeli: http://www.rs-felgen.de/
Za 150 EUR so meli ‘wsee akcijo’ za štern komad, kolk pridejo še obroči pa predvidevam da dobro veš. Sploh kaki rabljeni recimo, pa da ti jih potem kak model iz celja spolira. :slight_smile: Če se ne mudi se da marsikdaj sorazmerno ugodno skoz prit.

Dokončan update: Disco bremze!

..ki pa seveda niso šle brez zapletov.

Zavozlalo se je že pri dostavi paketa iz DE, ko me je direkt po srečanju doma pričakala četrt kubika velika škatla, sumljivo polepljena s trakom slovenskega GLS kurirja. Šalabajzerji so očitno metali paket tolko časa da jim je revež razpadel.

Hiter pregled vsebine, najprej diski:

Dva kosa, vse ok. Problem je nastal pri štetju čeljusti. Prasci so mi zgubli eno. Super.

..in po mesec dolgemu prerekanju kdo je kriv da zadeve ni ( na GLSu je seveda niso našli, paket pa je moral reklamirat švab ki ga je poslal - sam tako nisem mogel storiti nič drugega kot pa pisat jezne maile in gnjavit modelu ki je očitno odpisoval samo ob petkih), mi le uspe prepričat prodajalca da mi pošlje še eno. Rezultat: ‘nova’ čeljust je seveda drugačne barve.

Ker sta bili čeljusti razen barve cinkanja identični, sem odvrnil nemčevo ponudbo da mu pošljem obe nazaj ter mi vrne denar, in se odločil za klasično do-it-yourself varianto, barvanje čeljusti v isto barvo. Črno, da bo čim manj vpadljiva, s tem drobižem od čeljusti se itak nemorš hvalit.

Pri tem mi je pomagal tud Miha(Majkl), ki je med drugim izumil tudi visokotehnološko napredno držalo za sušenje čeljusti, in tako je zadeva zgledala po nanosu primerja:

Na identičen način je bila nanešena tudi črna barva, katere potek ni dokumentiran. Čemu, nevem.

Ker je moj model trojke iz fabrike prikolesal tudi spredaj z bobni, iskanje akšenklov na dva vijaka za diske pa ni obrodilo sadov, sem izbral opcijo pritrditve z adapterji.

Hvala Mitji (Mitja1303), ki mi jih je priskrbel izdelane:

Sledil je klasičen razkop avta, kot že ničkolikokrat.

Hovercraft

Zavore slečt do nagega, spredaj:

.. in zadaj, na sliki sicer že sčiščeno in zaščiteno:

Nato je po hitrem dvotedenskem postopku sledila montaža novega materiala. Tokrat hvala Boštjanu (ostja), ki mi je za razumen denar poiskal še ves preostali hardver, se pravi vse nove pregibne cevke, primerne zadnje zavorne cilindre ( ki so za 2mm premera večji od originalnih, 21mm namesto 19mm ) ter vezni material v obliki feder in zaskočk za zadnje bobne.

Po daljšem odzračevanju, klobasanju z defektnimi odzračevalnimi nipli in ob boben drsajočo ročico za ročno zavoro na desni strani mi je tako danes KONČNO uspelo sfiniširat sistem in pripravit zavore do tega da delujejo tako kot je treba, brez nenavadnih prizvokov in čudnih občutkov na stopalki. Bremzamo!

Zakon :sunglasses: super to delaš

glede pošiljanja .. ne koji k***c je ratalo z temi šwabi ..jaz se natežem že 0d 10.07. za en paket ki je kao speljal od prodajalca in ga še vedno ni nikjer..tudi po tracking number stoji na mestu ..poslano seveda z vrednim zaupanja DHL.. in me šetajo od vrat do vrat ..tako na naši strani kot na nemški ..se pa gre za paket vreden okroglega jurja .. zdej mi je končno prodajalec poslal mail,da je naročil vse znova in da mi pošilja v tem tednu še 1x ..upam da res :imp:

to še ni nič, men so že 2x feltne zgubil (oz eno od štirih)… :unamused:

Da ne omenjam, da so se mi GLSovci navadli puscat pakete pred bajto, direkt pred vrati, in sami podpisali paket. Vsaj ene pet paketov letos me je tako pricakalo, vsak v vrednosti tromestnih stevilk, na sreco z nobenim ni bilo problema do tega doticnega. Sej sem jim jasno in glasno jebal mater za ta ‘podpis’, in dal vedet da v kolikor nebom prejel izgubljene celjusti bom nazalost primoran trditi, da paket ni bil dostavljen. Hvalabogu se je svab opogumil in poslal nadomestno celjust, da ni blo treba delat vecje rabuke.

ja ja..to je posebna zgodba ..sem po zimskih počitnicah na podjetju kjer delam našel pred vhodnimi vrati pod snegom en paket :laughing:

živjo lep hrošč prijatel si tudi lasti enega z 1.6 motorjem, cabrio :slight_smile:

Kot pravijo tudi moje tablice, sem iz Maribora. :wink: Paket ti je znan pravis? Bos tudi ti imel kmalu diske spredaj? :laughing:

Pomoje je on tisti, ki ti je zgubil čeljust :laughing: :smiling_imp:

Ne ne sam se mi zdi da sem ga vidu v poslovalnici v Sežani na kamjonu za v Ljubljano.

Zimo moj revež tokrat preživlja na mrzlem, vendar mu dvignjenemu na klocnih ni hudega.

Med drugim pa sem (nedokumentirano) zamenjal sprednje disk adapterje s pravimi akšenkli za diske, ker mi nekatere rešitve ki sem jih moral ubrati zaradi adapterjev enostavno niso bile všeč. Prav tako me čaka še menjava zadnjih torzijskih palic s tip3 palicami, ki jih sicer posedujem že lep čas. So trše in upam da bodo lepo sodelovale s tršimi sprednjimi vzmetmi ki so prišle z gewindami; želim si namreč za odtenek več prekrmarjenja. Dobil sem tudi sprednje zgornje ekscenter vijake iz golf1, da se lahko grem v še večje hecnosti z optiko, v kolikor bi si to zaželel. V planu je narediti tudi t.i. ‘käfer cup brace’, kar med prijatli pomeni ojačitve nosilnega dela menjalnika in motorja ter amortizerjev. Na sliki umovanje pri kolegu okrog dimenzij in oblike nosilcev, kateri bodo kasneje lasersko izrezani in narjeni v obliko tako kot se spodobi.

Danes pa je po dolgem času spet napočil trenutek za obdelavo starega alumunija, kajti sezona se bliža in čas je da se lotim motorja.

Ker morajo moje glave v obdelavo od hiše, je smotrno opravit vsa dela okrog brušenja kanalov, odstranjevanja posledic odlitkov in ‘vpasavanja’ kolektorjev z glavami pred temi posegi, saj se tako ognem problemov z mojo nerodnostjo in možnimi poškodbami sedišč ventilov in/ali površin nalega cilindrov.

Probna montaža je hitro pokazala, da bo nekaj malega treba pobrusiti glave:

Od oka je bilo za slaba 2 mm premala luknja v glavah. Čas da na dan spet potegnem dremel in si spravim par opilkov v oči.

Tako nekako zgleda zgornja, pobrušena luknja napram neobdelani spodnji:

Ni neke drame torej. Po končanem drugem sem pobral še odlitke na obeh robovih kanalov, se potrudil naredit čimbolj enake prehode odbrušenih odprtin do serijske širine kanalov ter vse zbrusil in požičnokrtačil.

Takoimenovano match-portanje je šlo presenetljivo brez težav in zapletov do željenega rezultata:

Še testis s svetilko pri vhodu ventilov, izdajajoče sence neujemajočih se kanalov niti s prostim očesom ni bilo mogoče opaziti:

Zatem sem se lotil še ponovnega čiščenja izgorevalnih prostorov. Daljše počivanje v relativno vlažnem prostoru jim je naredilo malo svojega veselja.

Ker gre glava na ‘planiranje’ ter sedeži ventilov na ponovno brušenje, tudi tukaj ni bilo večje škode, tudi zato ker je par minut dela z medeninasto krtačo na bormašini rešila zadevo perfektno ter obenem skoraj do sijaja spolirala izgorevalne prostore.

Tudi na tej strani je bilo potrebno malo dela z ročnim brusilnikom; polovil sem nepravilnosti okrog naseda sedežev ventilov ter napake pri proizvodnji do te mere da prehoda iz sedeža na glavo s prstom ali očesom ni mogoče zaznati.

Tako pripravljeni čakata na nadaljno obdelavo izpod rok mojstrov, ki imajo znanje in orodje jim naredit stvari, ki so potrebne.

Kar se tiče obdelave glav nimam namena komplicirat, bodo bolj standardni posegi. Zvišala se bo kompresija (spustile se bodo glave nekje 1mm, po Vladotovih besedah bi naj to 1.6 motorjem zelo ustrezalo, pa tudi odmična je baje zelo srečna z višjo kompresijo od rahitičnih številk ki jih majo ti motorji v originalu), zaradi ostrejše odmične bodo montirane trše vzmeti (novih) ventilov, sedeži bodo v prid pretočnosti dobili tri- ali več stopinjske kote pri nalegih ventilov ter ta klasični porting odlitkov in ujemanja s kolektorji je vse česar bodo deležne. Kakšnega ekstenzivnega portanja se sam nebi in nebom lotil, ker niti ne znam niti nimam primernega orodja; v kolikor bi dal portat kakemu mojstru pa bi to hitro naneslo cene preko vrednosti novih, že v osnovi izpopolnjenih in izboljšanih ‘tuning’ glav. Eksperimentirat pa si tokrat ne upam, brez znanja pri portanju baje hitro narediš več škode kot koristi.

to to, še en tjuner ! stare kante morjo letet :smiling_imp:

Kajtevem ce je tuner pravi izraz, jaz bolj upam da bo moj motorni prvenec sploh delal :smiley:

še plastiko gor pa bo kaefer cup .. pol pa na nordšleife :laughing:

super ti to delaš :wink:

Ja ja .. tjuner je cist prava beseda ..

Ce hocem bit tjuner rabim najprej neko Kenwood nalepko cez zadno sipo.

Ma kaki Kenwood, Jägermeister nalepka je VW tuner logo :slight_smile:
Drugače pa lepi BUG, mi se dopade tvoja smer dodelave.

Tale podaljšan končnik…kje so ti to naredili in za kakšne €? Enkrat bom rabil podobno, samo da bo cela kugla višje, torej da se podaljša del med kuglo in vpetjem na špurštango/roko, kakšna ideja? Za japance se dobi od Whiteline-a set 4 za nekih 120-200€.

Vargalant, ceneje kot da bi kupil nadomestne originalnih mer :smiley:

hja zdaj nisem prepričan kaj točno imaš v mislih, maš morda kako sliko tvojega problema?

Problem je v tem, da je pri McPherson-u roka vodoravno, ko je avto spuščen. In potem se v ovinku naklon manjša, namesto da bi se večal, do neke meje. Tako da bi mogu spravit roko čimnižje (oz. toliko nižje kot je avto spuščen).

Roll center/bump steer-correction kit se temu reče, tkole zgleda za cipreso

http://www.whiteline.com.au/product_detail4.php?part_number=KCA313

Saj pravim, sama kugla v končniku bi mogla bit višja, ti pa si podaljaš samo steblo, ker rabiš samo prostor, če se ne motim?